Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σκάνδαλο" η καθιέρωση του "Διεθνούς Απολυτηρίου"

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών καταγγέλλει τη θεσμοθέτησή του και καλεί σε αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές

"Αλωση του δημόσιου σχολείου" χαρακτηρίζει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (ΔΕΕ) τη θεσμοθέτηση του "Διεθνούς Απολυτηρίου" και καλεί σε συντονισμό τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για να υπερασπιστούν και να απαιτήσουν τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Η ΔΕΕ εντάσσει την καθιέρωση του "Διεθνούς Απολυτηρίου" στο πλαίσιο της προσπάθειας των ντόπιων μεγαλοσυμφερόντων, του υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Το "Διεθνές Απολυτήριο" (INTERNATIONAL BACCALAUREATE) που θεσμοθετήθηκε τον Ιούλη του 1995 με τον Νόμο 2327, αναγνωρίζεται ως ισότιμο του απολυτήριου τίτλου του ελληνικού λυκείου και ταυτόχρονα καθιερώνεται στο Δημόσιο Λύκειο. Η ΔΕΕ τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή εκτός των άλλων επιπτώσεων αποτελεί σκάνδαλο γιατί έγινε ύστερα από απαίτηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που λειτουργούσαν παράνομα τμήματα "Διεθνούς Απολυτηρίου" από το 1993. Το "Διεθνές Απολυτήριο" παρέχεται από ιδιωτικό οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη και αυτός ελέγχει τα προσόντα των καθηγητών και εποπτεύει και καθορίζει τα 6 συνολικά μαθήματα που διδάσκονται στις γλώσσες γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά. Οι απόφοιτοι των τμημάτων "Διεθνούς Απολυτηρίου" πριμοδοτούνται με πιστωτικές μονάδες για την εισαγωγή τους στα αγγλικά και αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Η ΔΕΕ καταγγέλλει τη στάση των συναινετικών ηγεσιών του κλάδου (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασίας") που σιώπησαν όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο για το "Διεθνές Απολυτήριο" και φέτος υπονόμευσαν τους αγώνες του κλάδου στρώνοντας έτσι τον δρόμο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η ΔΕΕ απαιτεί την κατάργηση του Νόμου 2327 και του "Διεθνούς Απολυτηρίου" γιατί όπως τονίζει "είναι απαράδεκτο να καθορίζεται η φυσιογνωμία, ο χαρακτήρας και η μορφή του Λυκείου από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό και μάλιστα ιδιωτικό.Χρειάζονται, τονίζει, αλλαγές στο ελληνικό Λύκειο τόσο στο περιεχόμενό του, όσο και στον προσανατολισμό του αλλά αυτό είναι μια υπόθεση του ελληνικού λαού και της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι των ιδιωτών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

"Η υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας απαιτεί συντονισμό, αγωνιστικό μέτωπο εκπαιδευτικών - γονιών - μαθητών. Η ΔΕΕ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να αναπτυχθούν άμεσα αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη μη εφαρμογή του "Διεθνούς Aπολυτηρίου". Καλούμε τον κλάδο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ