Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φιάσκο" το φτηνό πετρέλαιο

Το Μητρώο Αγροτών ξαναθυμήθηκε η κυβέρνηση

Σκέτη κοροϊδία αποδεικνύεται τελικά η ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιστροφή φόρου στους αγρότες από την κατανάλωση πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα πάρουν οι αγρότες από επιστροφή φόρου για την κατανάλωση πετρελαίου για το 1995, δε θα ξεπερνά τα 5 δισ. δραχμές, ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αρχικά 29 δισ. δραχμές. Επιπλέον, οι συντελεστές - κοροϊδία που όρισε η κυβέρνηση επί του δηλωθέντος τζίρου των αγροτοκτηνοτρόφων (1,45% για τη φυτική παραγωγή και 0,45% για τη ζωική) λειτούργησαν αποτρεπτικά, αφού ο κάθε αγρότης για 1 εκατ. τζίρο παίρνει επιστροφή 14.500 δραχμές και ο κτηνοτρόφος 4.500 δραχμές. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, στο υπουργείο Οικονομικών μελετάται η κατάργηση της ρύθμισης αυτής για τις δηλώσεις του 1996 και η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα να γίνει μέσα από το Μητρώο Αγροτών, όταν αυτό υλοποιηθεί.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ξαναθυμήθηκε το Μητρώο Αγροτών, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και τη στιγμή που με βάση τη σύμβαση του υπουργείου Γεωργίας και της ΠΑΣΕΓΕΣ, η διαδικασία κατάρτισής του έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Γεωργίας, μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης και την κοροϊδία των αγροτών σχετικά με το θέμα αυτό, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις αποφάσεις που συνυπέγραψε με τον υπουργό Οικονομικών για τη χορήγηση των σχετικών πιστώσεων. Σύμφωνα μ' αυτές, η ΠΑΣΕΓΕΣ πρόκειται να λάβει 637,2 εκατ. δραχμές που κοστολογήθηκε το έργο της μηχανογράφησης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, συν 100 εκατ. δραχμές για διαφήμιση. Με βάση τις ίδιες αποφάσεις, η ΠΑΣΕΓΕΣ πρόκειται να πάρει ως προκαταβολή 80 εκατ. δραχμές.

Το ζητούμενο όμως με το Μητρώο Αγροτών, ανεξάρτητα από το πότε τελικά θα υλοποιηθεί, είναι αν θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των αγροτών ή αν αποτελέσει "εργαλείο" ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς στο πλαίσιο των αντιαγροτικών επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, όπως εκτιμούσαν και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την εφαρμογή του Μητρώου, ο αριθμός των αγροτών από τις 850.000 θα μειωθεί στις 500.000. Το άλλο ζήτημα είναι αν τελικά η κυβέρνηση συνδυάσει τη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών με την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων των αγροτών (όπως π. χ. το φτηνό πετρέλαιο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ