Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Κυβερνητικές είναι οι ευθύνες

Μεγάλες ευθύνες βαρύνουν το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την καθυστέρηση στην εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Αττικής. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις συνηθισμένες εξαγγελίες του, επιδεικνύει κωλυσιεργία, γεγονός που οδήγησε τη Νομαρχία Αθήνας στα πρόθυρα έκδοσης σχετικής καταγγελίας. Η καταγγελία "θάφτηκε" τελικά με παρέμβαση από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο νομό. Καθυστέρηση που οφείλεται, κατά τον νομάρχη, στην κωλυσιεργία της υφισταμένης του ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΥΔΑΠ, σχετικά με την παράδοση στη νομαρχία των μελετών των έργων. Κωλυσιεργία, που έχει ως αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται τα τεχνικά δελτία των έργων και να μη δημοπρατούνται τα τελευταία.

Μάλιστα, ο νομάρχης έστειλε από τις 25 του Σεπτέμβρη επιστολή στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, στην οποία κάνει λόγο για τους κινδύνους, από τις πλημμύρες, που εγκυμονούν για διάφορες περιοχές του νομού οι επερχόμενες βροχοπτώσεις του χειμώνα. Μιλά για κατασκευή έργων περίπου 9,5 δισ. και "φωτογραφίζει" ως υπεύθυνο της καθυστέρησης κύρια την ΕΥΔΑΠ.

Ακόμα, ο νομάρχης αποκαλύπτει ότι μετά από παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού, σε απάντηση επιστολής του, όπου επισήμαινε τα παραπάνω, αποφασίστηκε η νομαρχία να μην καταγγείλει τους υπεύθυνους.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Λαζαρίδης,σύμβουλος "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας", τονίζει στο "Ρ" ότι η ΕΥΔΑΠ δε δρα αυτόνομα και αυτόβουλα, αλλά υπάγεται στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η διοίκηση, δηλαδή, της Επιχείρησης παίρνει εντολές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και επομένως αυτό έχει την κύρια ευθύνη για την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων.

"Αν το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ήθελε να προχωρήσουν τα έργα, συνεχίζει ο Χ. Λαζαρίδης, ή θα χρηματοδοτούσε την ΕΥΔΑΠ για να προχωρήσει τις μελέτες ή θα τις ανέθετε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα, επομένως, είναι τι θα αποφασίσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Και μέχρι αυτήν την ώρα φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να δώσει τα 400 δισ. που απαιτούνται για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου και ότι δε θέλει να ξεκινήσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων στήριξης(2006-11-15 00:00:00.0)
Αμεσος κίνδυνος για πλημμύρες(1997-12-10 00:00:00.0)
Στην Αυτοδιοίκηση οι ευθύνες για τις πλημμύρες!(1997-05-15 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η μελέτη για την Αν. Αττική(1996-11-30 00:00:00.0)
Μπλοκάρει τα αντιπλημμυρικά η ΕΥΔΑΠ(1996-08-31 00:00:00.0)
Περιμένοντας την επόμενη πλημμύρα(1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ