Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Περιμένοντας την επόμενη πλημμύρα

Οι καταστροφικές πλημμύρες το Σάββατο, στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, έγιναν αιτία να βγουν στην επιφάνεια και άλλα παρόμοια προβλήματα εκτός απ' αυτά που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες. Οι δήμαρχοι και ο κοινοτάρχης των περιοχών που επλήγησαν, μιλώντας στο προχτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής, φανέρωσαν πολλά ακόμα μικρότερα μπαζωμένα ρέματα και χειμάρρους, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους σε επόμενη νεροποντή.

Ο νομάρχης Περικλής Παπαπέτρου τόνισε στο ΝΣ ότι η περιοχή είναι σε έκτακτη ανάγκη και ο μηχανισμός της νομαρχίας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανή δυνατή νεροποντή μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Πάντως, τα οχτώ συνεργεία της νομαρχίας, σε συνεργασία με τους δήμους, συνέχιζαν μέχρι χτες τον καθαρισμό σπιτιών, βιοτεχνιών και των αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ γίνεται και αποτίμηση των ζημιών.

Το ΝΣ πήρε ομόφωνη απόφαση για ψήφισμα που θα σταλεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα, καθώς και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ψήφισμα του ΝΣ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τη μέρα των πλημμυρών.

Συγκεκριμένα, με το ψήφισμα ζητείται η καταβολή της αποζημίωσης σύμφωνα με τις αποτιμήσεις των ζημιών. Η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, που το συνολικό τους κόστος θα φτάσει τα 3 δισ., και η συγκεκριμένη ολοκλήρωση του ρέματος του Αγίου Γεωργίου στο Ασπρόπυργο, που οι μελέτες του έργου είναι έτοιμες. Επίσης, να τηρηθεί η υπόσχεση του υπουργού για την πραγματοποίηση του προγράμματος "Θριάσιο SOS" μέσα στις επόμενες τέσσερις βδομάδες. Τέλος, να συμβάλει το υπουργείο για τη σωστή ανάπτυξη της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος.

Ανάλογη απόφαση - ψήφισμα για την πόλη της Ελευσίνας έχει πάρει και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ζητώντας επίσης και την άμεση επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) και νομαρχικός σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης,στην ομιλία του τόνισε ότι φαίνεται σε όλη αυτή την κατάσταση η παντελής αδιαφορία του κράτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο όταν θα κοπούν ακόμα περισσότεροι πόροι. "Οι αρμόδιοι έρχονται κατόπιν εορτής για να κάνουν πολιτική. Αν και τα έργα που έπρεπε να γίνουν είχαν προτεραιότητα, κανείς δεν είχε τη διάθεση να τα πραγματοποιήσει. Σε τέτοια ζητήματα υπάρχουν μόνο ΘΑ και μελέτες με χάρτες", είπε ο Αντώνης Χοροζάνης.

"Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που στο υποβαθμισμένο νομό μας περνούν δύο μεγάλοι δρόμοι, η λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας και η Αθηνών - Κορίνθου, που συμφέρουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μην κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τα έργα θα ολοκληρωθούν σε 10 χρόνια καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Αν καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις από το κράτος, πρέπει να κινητοποιηθούμε και να τις απαιτήσουμε", κατέληξε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ