Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΝΟ
Σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση...

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ, παρά τη ρύθμιση και εξαιτίας και της συγκεκριμένης κυβερνητικής ρύθμισης των χρεών της προς την ΑΤΕ. Δεκάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση, χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί περιμένουν κοντά 3 μήνες να πληρωθούν το γάλα που παραδίδουν καθημερινά, παραγωγικά τμήματα της βιομηχανίας - όπως των ζωοτροφών - να κλείνουν και η βιομηχανία να οδηγείται, σταδιακά αλλά σταθερά, σε συρρίκνωση και διάλυση, με τελική προοπτική την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί 2,5 μισθούς...

Συγκεκριμένα, τον Ιούλη του 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών των συνεταιρισμών, και στην περίπτωση της ΑΓΝΟ μαζί με τη ρύθμιση πάρθηκαν και σειρά μέτρων προκειμένου να βγει η εταιρία από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως διατείνονταν οι αρμόδιοι. Ομως, τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα μεγάλα ποσά, που ρυθμίστηκαν, δεν μπορεί να εξοφληθούν, καθώς τα χρέη έφθασαν τα 22 δισεκατομμύρια δραχμές. Κι αυτό, παρόλο που επέβαλαν και τη μείωση του προσωπικού κατά 150 άτομα, το κόψιμο των υπερωριών, τη μείωση κατά 20% των πρόσθετων αποδοχών από τη ΣΣΕ, την παρακράτηση από τους παραγωγούς 1,5 δρχ. κατά κιλό γάλακτος, το ξεπούλημα, ουσιαστικά, σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και τη μείωση της δαπάνης για διαφήμιση.

Ετσι, τώρα, προχωράνε σε νέο πακέτο σκληρών μέτρων που απαιτεί η ΑΤΕ. Το νέο πακέτο μέτρων που η ΑΤΕ απαιτεί να εφαρμοστεί μέσα στο 1996 για τη, δήθεν, σωτηρία της κορυφαίας για τη Β. Ελλάδα συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, είναι ακόμα πιο αντιαναπτυξιακό και, ήδη, αποδείχνεται ακόμα πιο καταστροφικό προοπτικά για τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες αγελαδοτρόφους. Απολύονται ακόμα 83 εργαζόμενοι, ενώ επιβάλλεται και νέα παρακράτηση 2,5 δρχ. ανά κιλό γάλακτος από τους παραγωγούς. Επίσης, προβλέπεται να ξεπουληθεί ο στόλος των αυτοκινήτων, να σταματήσει κάθε διαφημιστική καμπάνια, να μειωθεί στο ελάχιστο το έκτακτο προσωπικό, να διαλυθεί το δίκτυο διανομής της εταιρίας στην Αθήνα... και να κλείσει οριστικά όλο το τμήμα των ζωοτροφών, σε βάρος βέβαια των παραγωγών. Ετσι, η γαλακτοβιομηχανία οδηγείται σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, αντί της ανάπτυξης που χρειάζεται...

"Η κατάσταση στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι δραματική για τις ελληνικές συνεταιριστικές βιομηχανίες μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, τονίζει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών της ΑΓΝΟ. Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων και η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται δημιουργεί καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των συνεταιρισμών και των χιλιάδων κτηνοτρόφων".

"Πρέπει να ανοιχτεί ένα μέτωπο εργαζομένων και αγροτών, επισημαίνει, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται και να απαιτηθεί η προστασία και η προνομιακή μεταχείριση των συνεταιρισμών, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι και μαζί τους οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι οργανώσεις τους. Η σωτηρία της ΑΓΝΟ, καταλήγει ο Φ. Γεωργουδάκης, απαιτεί νέα ρύθμιση των χρεών της εταιρίας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η βιομηχανία και να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ανταγωνιστεί τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ