Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρα στο κρύο και τη λιτότητα

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις κοροϊδίας 3,5+3,5%. Συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ της διοίκησης του ΤΕΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων

Το τσουχτερό κρύο και η κακοκαιρία δε στάθηκαν εμπόδιο για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, που διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη την αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου τους, να τους δώσει αυξήσεις κοροϊδίας 3,5+3,5% για το 1996.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζητά την ανάκληση της απόφασης και τη χορήγηση αυξήσεων 15% για τις συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες από 150.000 δραχμές. Τα αιτήματα αυτά αποτυπώθηκαν και στα συνθήματα της χτεσινής πορείας από το παλιό δημαρχείο μέχρι τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΒΕ στην οδό Σατωβριάνδου. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί" και "Οχι στις συντάξεις πείνας". Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή του ΤΕΒΕ, Κ. Κόντο,ο οποίος υποστήριξε ότι "οι αυξήσεις για το 1996 θα είναι της τάξης του 3,5+3,5%". Η τελική απόφαση, πάντως, για την ανάκληση ή όχι της απόφασης θα παρθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ, του ΔΣ του ΤΕΒΕ και του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Οι συνταξιούχοι με τεκμηριωμένα στοιχεία απέδειξαν ότι η απόφαση που πήρε η διοίκηση για αυξήσεις 3,5+3,5%, στηρίζοντας τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι άδικη, όταν ένα Ταμείο βρίσκεται με διαθέσιμα κεφάλαια της τάξης των 90 δισ. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να δώσει αύξηση 10%, χωρίς ωστόσο να κάνει επιπλέον αύξηση στην εισφορά των εν ενεργεία ασφαλισμένων συναδέλφων τους (σ.σ. η εισφορά για το 1996 αυξήθηκε κατά 10%). Ο Κ. Κόντος υποστήριξε ότι "χωρίς αύξηση της εισφοράς των εν ενεργεία εμποροβιοτεχνών, το ΤΕΒΕ δεν μπορεί να δώσει καμία άλλη αύξηση στις συντάξεις, πέρα από αυτή που ήδη έχει ανακοινωθεί". Επίσης, υποστήριξε ότι "το Ταμείο δεν ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική λιτότητας, αλλά ασκεί δική του πολιτική, προκειμένου να θωρακίσει τα αποθεματικά του. Πήραμε απόφαση βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου να δώσουμε μια αύξηση του 3,5+3,5%, με την ευχή μέσα στον Οκτώβριο, αν τα οικονομικά το επιτρέψουν, να κάνουμε οποιοδήποτε διορθωτικό".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: "Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, θα φανεί και η διάθεση της διοίκησης του Ταμείου μας για αύξηση ή όχι των συντάξεων για το 1996". Πάντως, είναι σίγουρο, συνέχισε, ότι οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν, σε περίπτωση που θα υπάρξει αρνητική στάση για αύξηση των συντάξεών μας, σε επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο γγ της Ομοσπονδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΒΕ, Γ. Χονδρόπουλος,επισήμανε ότι "η συγκεκριμένη απόφαση είναι πραγματικά άδικη". Ενώ, παράλληλα, κατήγγειλε: "Η απόφαση αυτή είχε προβληματίσει ακόμα και τα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΒΕ, αλλά στη συζήτηση που έγινε διαμορφώθηκε μια άλλη πρόταση κατόπιν παρεμβάσεων από κάποιους". Ο Γ. Χονδρόπουλος - είναι και μέλος του ΔΣ του ΤΕΒΕ - υπογράμμισε ότι "υπάρχει δυνατότητα χωρίς να δοθούν χρήματα από τα αποθεματικά, και μόνο με την αύξηση που παίρνει από τους εν ενεργεία επαγγελματοβιοτέχνες - δηλαδή εισφορά 10% και 1.000 δρχ. για την υγεία - αλλά και από τα έσοδα που έχει το Ταμείο από καθυστερούμενες εισφορές". Εξάλλου, αναφορικά με την προχτεσινή ανακοίνωση του διοικητή του ΤΕΒΕ, ότι με τη σύνταξη του Φλεβάρη θα καταβληθούν τα αναδρομικά της αύξησης των κατώτατων συντάξεων (5%) από 1/10/95 μέχρι 31/1/96, ο Γ. Χονδρόπουλος τόνισε ότι "πρόκειται για ψίχουλα, που δε συμπληρώνουν ούτε ένα κουτί γάλα τη μέρα. Αφού υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν και 100 δρχ. αύξηση, δηλαδή, αυτός που έπαιρνε 74.900 τώρα παίρνει 75.000".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ