Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Στα χρώματα της αγανάκτησης

Σε μεγάλο συλλαλητήριο κτηνοτρόφων χτες, στην Ελασσόνα, η πλατεία βάφτηκε άσπρη από το χυμένο γάλα και κόκκινη από τα σφαγμένα πρόβατα, πράξεις με τις οποίες οι παραγωγοί δήλωσαν πως δεν πάει άλλο. Καταγγέλθηκε η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί την κτηνοτροφία στην καταστροφή. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

Μήνυμα δυναμικής αντίστασης στην αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, έστειλαν χτες οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, συμμετέχοντας μαζικά - παρά τη βροχή και το τσουχτερό κρύο - στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Ελασσόνας.

Από τη φτωχότερη, ίσως, επαρχία της Ελλάδας, όπου εκτρέφονται δεκάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα, οι κτηνοτρόφοι και μαζί τους το σύνολο του λαού της περιοχής, έστειλαν SOS, απαιτώντας τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του εισοδήματός τους και τη σωτηρία της κτηνοτροφίας.

Από το πρωί η πλατεία της πόλης γέμισε με χιλιάδες κτηνοτρόφους, αποφασισμένους ν' αγωνιστούν για να μπορούν ν' ασχολούνται με τη δουλιά τους και να ζουν τις οικογένειές τους. Μαζί τους στο συλλαλητήριο και εκπρόσωποι των άλλων λαϊκών τάξεων - εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων της περιοχής - για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κτηνοτρόφων κατά μιας πολιτικής που πλήττει το ίδιο όλους τους φτωχούς κι αδυνάτους τούτης της χώρας. Στο πλευρό τους και οι μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της Ελασσόνας, που απήχαν από τα μαθήματά τους και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Εκδηλη οργή

Η οργή και η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων στράφηκε κατά των κυβερνώντων και των αφεντικών τους στις Βρυξέλλες, καταλογίζοντάς τους την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία. Οργή και αγανάκτηση που ήταν έκδηλες. Το έδειχναν οι μαύρες σημαίες που κρατούσαν οι κτηνοτρόφοι στα χέρια τους, τα συνθήματά τους που συνεχώς δονούσαν την ατμόσφαιρα, αλλά και το χύσιμο τόνων γάλατος που "άσπρισε" την πλατεία και το σφάξιμο μερικών προβάτων, που την "κοκκίνησε". Αυτή η δικαιολογημένη έκρηξη οργής κι αγανάκτησης, συνοδεύτηκε με αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους - στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στη Λάρισα - μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Καταστροφική πολιτική

Από τους ομιλητές της μεγάλης συγκέντρωσης - χαιρέτισαν οι Β. Κατής,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Θ. Θεοδωράκης,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, οι πρόεδροι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τρικάλων και του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Λάρισας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας, Θ. Νασίκας - καταγγέλθηκε η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην απόγνωση και την κτηνοτροφία στην καταστροφή και τονίστηκε πως το χτεσινό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή και ότι μόνο ο ενωτικός, οργανωμένος αγώνας, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Επισημάνθηκε ότι:

  • Τα δυο τελευταία χρόνια, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 100 δραχμές το κιλό, ενώ οι αγελαδοτρόφοι πληρώνουν και πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ, λόγω υπέρβασης του πλαφόν που έθεσε.
  • Το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 40%.
  • Δε γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μ' αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι νοθείες στην παρασκευή τυροκομικών προϊόντων, χιλιάδες τόνοι λευκού τυριού εισάγονται από τρίτες χώρες και πουλιούνται στη χώρα μας, σαν ελληνική παραδοσιακή φέτα.
  • Σοβαρές επιδημικές ασθένειες, (αφθώδης πυρετός, ευλογιά), πλήττουν την κτηνοτροφία, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης υγειονομικού ελέγχου στα σύνορα και της συνεχιζόμενης λαθρεμπορίας.
  • Καθυστερούν αδικαιολόγητα οι επιδοτήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν υπέρογκους τόκους στην ΑΤΕ, η οποία τους απειλεί με κατασχέσεις για τα χρέη τους.
  • Η ασφάλιση του ΕΛΓΑ δεν επεκτάθηκε ακόμη σε σοβαρές ασθένειες, (λοιμώδης αγαλαξία, παραφυματίωση, χλαμυδίαση κ. ά. ) και δεν ασφαλίζεται η ζωική παραγωγή, όπως η φυτική.
  • Δεν ισχύει για τους κτηνοτρόφους η πρόωρη συνταξιοδότηση.
  • Ο νόμος που καθορίζει την έννοια του δάσους, έχει σαν αποτέλεσμα να κυνηγιούνται οι κτηνοτρόφοι που βόσκουν τα κοπάδια τους σε πουρνάρια και θάμνους από τα δασαρχεία.
  • Ο Ελληνας κτηνοτρόφος στερείται ουσιαστικής κτηνοτροφικής περίθαλψης στα ζώα του.
  • Κυνηγιούνται από την αστυνομία και διώχνονται οι Αλβανοί μετανάστες που απασχολούνται στην κτηνοτροφία και είναι απαραίτητοι λόγω έλλειψης άλλων εργατικών χεριών.
  • Μειώθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις στην κτηνοτροφία, που δε χρηματοδοτείται ούτε και από το Πακέτο Ντελόρ.

Τι ζητούν:

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα ν' αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, να μειωθεί η τιμή των ζωοτροφών, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της νοθείας στα τυροκομικά προϊόντα και των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών, να στηριχτεί η ντόπια παραγωγή, να δημιουργηθούν έργα υποδομής.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ραντεβού» στα Τέμπη τη Δευτέρα (2007-11-16 00:00:00.0)
Μέτωπο στην αντιαγροτική πολιτική (2004-01-13 00:00:00.0)
Απ'ο τη Λάρισα αρχίζουν αγώνες οι κτηνοτρόφοι (1997-10-17 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια και στη Μακεδονία (1996-02-16 00:00:00.0)
Ανέστειλαν προσωρινά (1996-02-08 00:00:00.0)
Θα αποκλείσουν ολόκληρη τη Θεσσαλία οι αγρότες (1995-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ