Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μέτωπο στην αντιαγροτική πολιτική

Συγκεντρώσεις και μπλόκα από αγρότες και κτηνοτρόφους, σε Τρίπολη και Αίγιο

Αποψη από την κινητοποίηση στο Αίγιο

ICON

Αποψη από την κινητοποίηση στο Αίγιο
ΤΡΙΠΟΛΗ (του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Η αγωνιζόμενη αγροτιά του Μοριά χθες βγήκε με ορμή, πείσμα και πάθος στα μπλόκα του αγώνα, αναβιώνοντας μέρες πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων. Τον αγωνιστικό χορό έσυραν πρώτοι οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, που από νωρίς το πρωί έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, για να μεταφερθούν στη συνέχεια στο Διακοφτό και μέχρι αργά το βράδυ τουλάχιστον παρέμειναν αμετακίνητοι, όπου έστησαν μπλόκα, τόσο στη νέα, όσο και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Πατρών.

Το άλλο μπλόκο στήθηκε στη σήραγγα του Αρτεμισίου από τους αγροτοκτηνοτρόφους της υπόλοιπης Πελοποννήσου, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Κεντρικό στόχο των κινητοποιήσεων αποτελεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και όσων τη στήριξαν, που θέλει να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά και την κτηνοτροφία προς όφελος λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων.

Στο Αίγιο, με μπροστάρηδες τα στελέχη και τα μέλη της ΠΑΣΥ, έστησαν μπλόκα, με κεντρικό αίτημα την άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης του λαδιού χωρίς περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής δε δέχονται το 60% που τους δίνει σήμερα η κυβέρνηση, αλλά ζητούν ολόκληρη την επιδότηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ελαιοπαραγωγών, την οποία και δικαιούνται.

Από τη συγκέντρωση των αγροτών στην Τρίπολη
Από τη συγκέντρωση των αγροτών στην Τρίπολη
Μέχρι αργά το βράδυ, έχοντας και τη συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής που έσπευσαν στο πλευρό των αγροτών, δήλωναν ανυποχώρητοι και έμειναν αμετακίνητοι στις επάλξεις του αγώνα, απαιτώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τον τερματισμό του κυβερνητικού εμπαιγμού.

Οργισμένο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων

Σε συμβολική κατάληψη του δρόμου, ακριβώς μπροστά στη σήραγγα του Αρτεμισίου, προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Τρίπολης, παρά τις βίαιες προσπάθειες της Αστυνομίας να τους ανακόψει. Παρέμειναν εκεί για περισσότερο από μισή ώρα και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, όσο η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων. Νωρίτερα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, έγινε συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων.

Η οργή και η αγανάκτησή τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και ιδιαίτερα για την απόφασή της - σε ό,τι αφορά στις μετεγκαταστάσεις των μαντριών και τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας τους - ήταν κάτι από παραπάνω έκδηλη Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το χαράτσι που θα τους επιβληθεί στην πιο οικονομική εκδοχή είναι 10.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είναι χρεωμένοι «μέχρι το λαιμό».

Στη συζήτηση που είχε μαζί τους ο «Ρ», οι κτηνοτρόφοι απαίτησαν να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Πριν από κάθε μετεγκατάσταση να οριστούν χωροταξικά συγκεκριμένες κτηνοτροφικές περιοχές σε επίπεδο δήμων και να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές για να λειτουργήσουν οι μονάδες τους.

Στις ομιλίες τους, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγροτοκτηνοτρόφους να αντισταθούν στο ξεκλήρισμά τους και να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη στις επερχόμενες εκλογές να καταψηφίσουν τα κόμματα που στήριξαν και προώθησαν αυτήν την πολιτική.

Στη συνέχεια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου,την οποία επίσης απέκλεισαν συμβολικά, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Μάλιστα, τοποθέτησαν δύο αγροτικά αυτοκίνητα μπροστά στην είσοδο της Περιφέρειας και έχυσαν μεγάλη ποσότητα γάλα, διαμαρτυρόμενοι μ' αυτόν τον τρόπο για την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ