Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Από το ψωμί ξεκίνησε η νέα λαίλαπα

Μέχρι και 20% ακριβότερο το ψωμί. Στο 10% στα περισσότερα αρτοποιεία

Eurokinissi

Με ανατίμηση στο ψωμί μέχρι και 20%, υποδέχτηκαν ήδη πολλά αρτοποιεία τους καταναλωτές από τις πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου, ενώ η αύξηση της τιμής θα γενικευτεί τις επόμενες μέρες. Οι αρτοποιοί πριν από τις γιορτές έκαναν λόγο για «επίσημη» αύξηση κατά 5 - 10 λεπτά στη φραντζόλα, ανατίμηση που απέδιδαν στις αυξήσεις τιμών στα άλευρα. Στην πράξη, ως επί το πλείστον, τα αρτοποιεία που πωλούσαν τη φραντζόλα προς 50 λεπτά αύξησαν την τιμή στα 55 και αντίστοιχα εκείνοι που την πωλούσαν στα 55 την αύξησαν στα 60 λεπτά. Βεβαίως, δε λείπουν και τα αρτοποιεία όπου επιβλήθηκε ανατίμηση από τα 50 στα 60 λεπτά τη φραντζόλα. Οι ανατιμήσεις αυτές ισοδυναμούν με ποσοστό 9% - 10% (όταν η αύξηση τιμής είναι 5 λεπτά), και 20% (!!!) όταν το κιλό από 1 ευρώ πάει στο 1,2 ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία «επίσημη» αύξηση στην τιμή του ψωμιού έγινε με πρόσχημα τις «στρογγυλοποιήσεις» στις αρχές του 2002. Από τις 300 δραχμές που πωλούνταν το κιλό (δηλαδή 0,88 λεπτά του ευρώ) η τιμή «στρογγυλοποιήθηκε» στο 1 ευρώ, αύξηση που ισοδυναμούσε με 13,5%. Από τότε μέχρι το τέλος του 2003, «επίσημα» δεν ανακοινώθηκε κάποια γενικευμένη ανατίμηση, ωστόσο, σε αρκετά αρτοποιεία η φραντζόλα του «μισού κιλού», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, ακρίβυνε κατά 5 - 10 λεπτά και διαμορφώθηκε από τα 50 λεπτά στα 55, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 60 λεπτά. Συνολικά, δηλαδή, από το Γενάρη του 2002 η τιμή του ψωμιού, συνυπολογίζοντας τη νέα αύξηση αυτών των ημερών, θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 36,4% το κιλό!

Σύμφωνα, επίσης, με τους αρτοποιούς οι αλευροβιομήχανοι προσανατολίζονται σε νέα ανατίμηση στα άλευρα γύρω στο Πάσχα. Σ' αυτή την περίπτωση θα είναι η τρίτη ανατίμηση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η πρώτη έγινε τον προηγούμενο Αύγουστο κατά 12% και η δεύτερη σε ποσοστό περίπου 8% βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με πρόσχημα την κακή συγκυρία για την παραγωγή σιτηρών σε όλη την Ευρώπη.

Λαίλαπα ανατιμήσεων

Στο μεταξύ αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα λαίλαπα ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται ήδη επί ποδός ...ανατιμήσεων. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, που κλιμακώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για δήθεν συγκράτηση των ανατιμήσεων στα επίπεδα του πληθωρισμού, λες και ακόμα κι έτσι να ήταν άλλαζαν τα πράγματα για να λαϊκά νοικοκυριά που γίνονται καθημερινά μάρτυρες της ακρίβειας ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής, οι επιχειρηματίες άλλα είχαν κατά νου. Αυτό «μαρτυρούν» και τιμοκατάλογοι που γνωστοποίησαν στο υπουργείο με ανατιμήσεις που επισήμως περιμένουν τους καταναλωτές. Μεταξύ άλλων οι αυξήσεις τιμών στα άλευρα θα κυμανθούν από 5% μέχρι 12%, στα κρασιά από 5% έως 20%, σε: ελαιόλαδο 8% - 10%, στα ζυμαρικά 5% - 8%, εισαγόμενα τυροκομικά 6% - 8%, όσπρια 4% - 6%, γαλακτοκομικά 3% - 5%, αλκοολούχα ποτά 3% - 5%, κατεψυγμένα λαχανικά 4% - 8%, προϊόντα σοκολάτας 5% - 8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ