Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Ραντεβού» στα Τέμπη τη Δευτέρα

Ευρεία σύσκεψη - που θα εξελιχθεί σε συλλαλητήριο - με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα και κτηνοτροφικών συλλόγων και Ομοσπονδιών

Με την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Δευτέρα, στα Τέμπη, θα δώσει ώθηση στον αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την ανατροπή της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση στα Τέμπη - θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη που θα εξελιχθεί σε συλλαλητήριο - πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Ελασσόνας και, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Εδεσσα, θα συμμετάσχουν Επιτροπές Αγώνα, Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από νομούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας.

Αρνηση συμμετοχής δήλωσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας - πρόσκειται στη ΝΔ - αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι κινείται αταλάντευτα στον «ντορό» της κυβέρνησης, προδίδοντας τα δίκαια και τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Είναι χαρακτηριστικές, από αυτήν την άποψη, οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου της, Μ. Τζιότζου, ο οποίος είπε: «Δεν είναι σωστό και πρέπον, την ώρα που βρισκόμαστε σε διάλογο με το υπουργείο και την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων μας, εμείς να κάνουμε κινητοποιήσεις και να ταλαιπωρούμε, χωρίς λόγο, τον κόσμο»!

Οι κτηνοτρόφοι που θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στα Τέμπη, διεκδικούν:

  • Επιδότηση των ζωοτροφών στο 50% της τιμής, όταν ξεπερνάει το 0,18 ευρώ/κιλό με κίνητρα για ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα (πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ/κιλό, γίδινο 0,90 ευρώ/κιλό, αγελαδινό 0,45 ευρώ/κιλό, μοσχαρίσιο κρέας 5,00 ευρώ/κιλό, αμνοερίφια 8,00 ευρώ/κιλό).
  • Νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς οικονομική εξουθένωση των κτηνοτρόφων και χωρίς να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για αποχαρακτηρισμό δασών και αλλαγή χρήσης γης.
  • Κατάργηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και επιδότηση όλης της ποσότητας χωρίς πρόστιμα λόγω υπέρβασης των 630.000 τόνων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης, κατάργηση των παρακρατήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας, για τη διαφοροποίηση και τα παράνομα «χαράτσια» του ΟΣΔΕ.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και σταμάτημα των «ελληνοποιήσεων».
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους, που το ετήσιο εξω-γεωργικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.
  • Δωρεάν πιστοποίηση ζωοκομικών προϊόντων από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό, στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ίδρυση νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ζωονόσων και ζωο-ανθρωπο-νόσων.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο, με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Σαφή οριοθέτηση βοσκότοπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και αποζημίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από ζημιές εμπορικών κρίσεων και διατροφικών σκανδάλων.
  • Αμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες.
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
Η ΕΟΑΣΚ

Στη διεθνή θέση που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, αναφέρεται, σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο κοινοποιεί και προς τα κόμματα της Βουλής, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Η ΕΟΑΣΚ ζητάει την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων κι επισημαίνει μερικές από τις αιτίες που διαχρονικά επέβαλλαν τη στασιμότητα και τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας της χώρας αναφέροντας:

  • Τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, που δεν εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και γεωργούς.
  • Τη δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και δασμών εισαγωγής στα ζωοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ