Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Αλλος βιολιτζής στον ίδιο σκοπό

- Πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας περί ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Τελικά, όμως, για τους συνταξιούχους, αποδείχτηκε "άνθρακες ο θησαυρός" των προγραμματικών.

- Πράγματι, ορισμένα ΜΜΕ δημιούργησαν ένα τέτοιο κλίμα ευφορίας, που ενισχύθηκε και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, και οι συνταξιούχοι περίμεναν να ακούσουν κάτι.

Αυτό το κλίμα ήρθε ως προέκταση των διάφορων γκάλοπ - που πάντα είναι αμφισβητούμενα - που έδιναν αυξημένα ποσοστά αποδοχής του νέου πρωθυπουργού. Αν, όμως, γίνει μια έρευνα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - που είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό για το νέο πρωθυπουργό.

Εκείνο που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι η αλλαγή προσώπων. Και, δυστυχώς, στην περίπτωση της νέας κυβέρνησης, έχουμε αλλαγή βιολιτζή, ο οποίος βαρά στον ίδιο σκοπό της λιτότητας.

- Τελικά, οι προγραμματικές ήταν μια προσγείωση των συνταξιούχων στη λιτότητα;

- Ο νέος πρωθυπουργός μίλησε για τον "κοινωνικό ιστό ασφάλειας", αλλά τίποτε για το τι θα κάνει με τους συνταξιούχους. Εχω την αίσθηση ότι κινείται στο ίδιο πλαίσιο και ίσως σε χειρότερο από το μέχρι σήμερα. Μίλησε και για ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που σημαίνει κατάργηση του κοινωνικού χαραχτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και επιπλέον, με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δεν αποκλείεται να δούμε το ΙΚΑ να αλλάζει νομικό καθεστώς.

Ο Κ. Σημίτης είναι ο πρωτομάστορας της λιτότητας της περιόδου 1985 - 1987 και είναι αυτός που είπε ότι η λιτότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Το ότι υπάρχει το ίδιο επιτελείο στα οικονομικά υπουργεία, τα λέει όλα.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις, φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση μελετά περικοπή των φαρμάκων - στο όνομα, δήθεν, της περιστολής των φαρμακευτικών δαπανών - δείχνει ότι η κυβέρνηση σκοπό έχει να υποβαθμίσει περισσότερο τη φαρμακευτική περίθαλψη. Δεν είπε τίποτα για το ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο φάρμακο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ασυδοσία, που παρέχουν οι κυβερνήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων.

Τα περί εξοικονόμησης χρημάτων, δήθεν, για τους συνταξιούχους, είναι τερτίπια. Εδώ υπάρχει υποκρισία. Θέλουν να τα στερήσουν, απ' τη μια, από τηφαρμακευτική περίθαλψη και, απ' την άλλη, να τα εμφανίσουν ως κοινωνική πολιτική.

Χρήματα, αν θέλουν, υπάρχουν. Η εργοδοσία χρωστά, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, 600 δισ. δραχμές στο ΙΚΑ, ενώ η εισφοροδιαφυγή προς το Ιδρυμα ξεπερνά τα 300 δισ. δραχμές το χρόνο. Και για την είσπραξη αυτών ο πρωθυπουργός δεν"κατέβασε" καμιά ιδέα στις προγραμματικές.

- Ποια θα είναι η απάντηση των συνταξιούχων;

- Σίγουρα θα απαντήσουμε αγωνιστικά. Οι συνταξιούχοι είναι "σκληρό καρύδι", όχι μόνο γι' αυτήν, αλλά για κάθε κυβέρνηση, διότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Πάνω από 700.000 συνταξιούχοι ζουν πολύ κάτω από το όριο φτώχειας. Παίρνουν, δηλαδή, συντάξεις 43.000 - 90.000 δραχμές.

Στις 9 Μάρτη 1995, οι συνταξιούχοι δέχτηκαν χτύπημα των ΜΑΤ με δακρυγόνα έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι μια μέρα τιμής και περηφάνιας για τους συνταξιούχους. Και είμαστε αποφασισμένοι την 9η Μάρτη 1995 να τη γιορτάσουμε αγωνιστικά, βγαίνοντας στους δρόμους.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ