Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Οικονομική αυτοτέλεια" με χαράτσια

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, είπε χτες στο συνέδριο των νομαρχών ότι "οι ίδιοι πόροι" από τις τοπικές πηγές ή τη "δυνητική φορολογία" αποτελούν την εγγύηση για την "οικονομική αυτοτέλεια" της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

ΒΟΛΟΣ (του απεσταλμένου μας Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

Το χαράτσωμα του λαού και από τις νομαρχίες προωθεί πλέον φανερά η κυβέρνηση. Αφού πρώτα "ενίσχυσε" με πενιχρά κονδύλια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), μη επιτρέποντας στο θεσμό να λειτουργήσει και εκβιάζοντάς τον να στραφεί στην τσέπη των εργαζομένων προς ανεύρεση χρημάτων, τώρα καλεί τους αιρετούς ανοιχτά να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα "δυνητικής φορολογίας", που παρέχεται απ' το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, χτες, δεύτερη μέρα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) στο Βόλο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας,μιλώντας στους αιρετούς ισχυρίστηκε πως η αυτοτέλεια της ΝΑ προϋποθέτει την απαγκίστρωση του μεγαλύτερου μέρους των πόρων της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα πως "οι ίδιοι πόροι, ιδίως αυτοί που αναφέρονται στην αξιοποίηση τοπικών πηγών εσόδων ή στη δυνητική φορολογία και την επιβολή τελών, αποτελούν την εγγύηση για την οικονομική αυτοτέλεια". Με άλλα λόγια τους προέτρεψε να επιβάλλουν φόρους στο λαό για υπηρεσίες που ήδη έχει πληρώσει στην κεντρική διοίκηση.

Ο ίδιος έσπευσε να προπαγανδίσει υπέρ των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Κι αυτό, προφανώς, σε μια προσπάθεια να βρει συμμάχους στους αιρετούς του θεσμού, ώστε να αντιμετωπίσει τη θύελλα των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως, ετοιμάζει διάταξη, η οποία θα προωθηθεί στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με την οποία θα οριστούν ποιοι φόροι, που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και τα αυτοκίνητα, καθώς και αν ποσοστό από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, θα αποδίδονται στη ΝΑ προκειμένου να αποτελέσουν αυτοτελείς πόρους της και να καλύπτουν μέρος των λειτουργικών δαπανών της. Η διάταξη αυτή θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι να φτάσουμε στη διαβόητη φορολογική μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Ενωσης παρέκαμψε την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στο θεσμό η κυβέρνηση και αναλώθηκε σε διατύπωση αιτημάτων που αποσκοπούν στην οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού. Κάτι που έγινε και στο προηγούμενο συνέδριο της ΝΑ, πέρυσι, χωρίς ακόμα κάποιο απ' αυτά τα "επαναλαμβανόμενα" αιτήματα να έχει ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Ο Δ. Ευσταθιάδης,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ και νομάρχης Αθήνας παρουσιάζοντας την εισήγηση του προεδρείου της Ενωσης στο συνέδριο, σχετικά με τα οικονομικά του θεσμού, έκανε σαφές πως χρειάζεται μια "γενικότερη αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος", προκειμένου να αποκτήσει η ΝΑ δικούς της πόρους.

Μέχρι να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση και προκειμένου να μην εξαρτάται η ΝΑ από την επιχορήγηση που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζήτησε να αποδοθούν στο θεσμό τα έσοδα μιας σειράς από φόρους, που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία, τα αυτοκίνητα, καθώς και τα τέλη χαρτοσήμου ορισμένων κατηγοριών. Ακόμα να αποδοθεί στη ΝΑ ποσοστό επί της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Τα έσοδα αυτών των φόρων να αποτελέσουν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του θεσμού, κατά το πρότυπο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορόνες χωρίς ξεκάθαρη θέση (1998-09-10 00:00:00.0)
Συμπληγάδες για την Αυτοδιοίκηση (1997-11-13 00:00:00.0)
Αιτήματα για "οικονομική αυτοτέλεια" των νομαρχιών (1997-05-28 00:00:00.0)
Αιτήματα για "οικονομική αυτοτέλεια" των νομαρχιών (1997-05-28 00:00:00.0)
Αποφάσεις ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα (1997-05-27 00:00:00.0)
Φοροεισπράκτορες και διαχειριστές (1996-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ