Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορόνες χωρίς ξεκάθαρη θέση

Τους υποψήφιους νομάρχες Αθήνας και Πειραιά και τον υποψήφιο πρόεδρο για τη διευρυμένη ΝΑ Αθήνας - Πειραιά, παρουσίασε χτες ο συνδυασμός "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση" που στηρίζει το ΔΗΚΚΙ

Σε κορόνες υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, που θύμιζαν αρκετά προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ πριν τέσσερα χρόνια, τις οποίες"έχουν τώρα απαρνηθεί οι εκσυγχρονιστές του κυβερνώντος κόμματος", εξαντλήθηκαν οι υποψήφιοι νομάρχες του συνδυασμού "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση", που στηρίζει το ΔΗΚΚΙ. Παρουσία αιρετών και μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, ο συνδυασμός ανακοίνωσε χτες τους υποψηφίους του για τις νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά και τη διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά, Επαμεινώνδα Πανά,Κώστα Στρατινάκη και Ηλία Νικολόπουλο,αντίστοιχα.

Αφού επανέλαβαν γνωστές θέσεις - που χρησιμοποιούν ακόμη και αυτοί που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση στη σημερινό αδιέξοδο - για "αποκέντρωση της εξουσίας", "αναβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" και "ενίσχυση της περιφέρειας", οι υποψήφιοι νομάρχες είπαν πως αυτές μπορούν να πραγματωθούν με τη βιώσιμη ανάπτυξη, "που αποτελεί σημείο αναφοράς των θέσεών μας" - όπως είπε ο Επ. Πανάς. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, σε όφελος ποιων θα είναι μια τέτοιου είδους ανάπτυξη. Οπως δε διευκρινίστηκε από τους υποψηφίους, τι ακριβώς εννοούν με τον όρο οικονομική αυτοτέλεια, την οποία, όπως είπαν πρέπει να αποκτήσει ο θεσμός. Υπήρξαν κάποιες νεφελώδεις αναφορές για τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) υπέρ της ΝΑ και μια τρομερή ανησυχία για το πώς αυτοί θα κατανεμηθούν - καθώς υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί κατά τους υποψηφίους του ΔΗΚΚΙ, ο τρόπος κατανομής των ΚΑΠ θα προσδιορίζει και τις κάθε φορά αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών από τις νομαρχίες, πρακτική την οποία καθόλου δεν αρνήθηκε ο συνδυασμός.

Κατά τα άλλα, ο συνδυασμός ζήτησε να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού και να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης. Δεν έλειψαν και οι... σκληροί χαρακτηρισμοί στους εκσυγχρονιστές του κυβερνώντος κόμματος που... "ενώ υποστήριζαν τη ΝΑ" τώρα την εγκατέλειψαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ