Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός άνεμος στα νοσοκομεία

Κύμα κινητοποιήσεων, με αίτημα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στις εφημερίες

Αρχίζουν αύριο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας, με αίτημα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων στη διάρκεια των εφημεριών και όχι με τη λογιστική λογική της κυβέρνησης, που υπακούει στους δείκτες για την ΟΝΕ.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προγραμματίστηκαν στα πλαίσια των πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων (11 - 15 Σεπτέμβρη 1998), που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ηδη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης - και με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% - βρίσκονται σήμερα στην τρίτη μέρα της πενθήμερης απεργίας που άρχισε τη Δευτέρα. Η Ενωσή τους (ΕΝΙΘ) αποφάσισε για αύριο συγκέντρωση στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς",ώρα 11 π.μ., και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε τριήμερη απεργία από 14.9 μέχρι 16.9.1998 και έκτακτη Γενική Συνέλευση την προσεχή Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία", ώρα 11 π.μ.

Διήμερη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη αποφάσισαν οι γιατροί των νοσοκομείων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ΟΕΝΓΕ, χτες, σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι το πρόβλημα με τις περικοπές δεν έχει τόσο οικονομική διάσταση, όσο την έννοια της ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων και, μάλιστα, την ώρα της ανάγκης για τον πολίτη. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, οι δρόμοι είναι δύο: Η θα εφημερεύσουν τα νοσοκομεία με ασφάλεια για όσες μέρες επαρκούν τα χρήματα (περίπου 22 μέρες το μήνα και για μια βδομάδα θα μείνουν ακάλυπτα) ή θα εφαρμοστούν "ντε φάκτο" τα προγράμματα που κατάρτισαν τα νοσοκομεία και στη συνέχεια οι γιατροί θα διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα χρήματα μέσω της δικαστικής οδού.

Πάντως, χτες η ΟΕΝΓΕ αναγνώρισε ότι στα Κέντρα Υγείας υπάρχει ανατροπή των οικονομικών δεδομένων των γιατρών και το πρόβλημα χρήζει μιας δίκαιης αντιμετώπισης. Μ' άλλα λόγια, θα υπάρξουν γιατροί που θα πάρουν λιγότερες συνολικά αποδοχές απ' την 31.12.1997.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και ότι τάσσεται κατά των πλασματικών εφημεριών. Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η περικοπή των εφημεριών συνιστά πραγματικό εμπαιγμό των γιατρών και "επικίνδυνο πειραματισμό, ο οποίος θα αποβεί σε βάρος της δημόσιας υγείας".

Τέλος, ο ΙΣΑ τονίζει ότι αν η πολιτεία εμμείνει στην άκαμπτη και ανάλγητη τακτική της, στον εμπαιγμό των γιατρών και τη διαρκή παρέλκυση των προβλημάτων, σύντομα θα εισπράξει την καθολική αντίδραση του ιατρικού σώματος, του οποίου τα όρια ανοχής έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η καραμέλα των πλασματικών εφημεριών

Η ΟΕΝΓΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου επανειλημμένα τόνισε ότι τα προγράμματα που συνέταξαν οι διοικήσεις είναι πλήρως απαλλαγμένα απ' τις πλασματικές εφημερίες.

Εντούτοις, την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αντέγραψε τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες δηλώνει πως οι γιατροί ζητούν πλασματικές εφημερίες. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών με γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει ότι "οι κινητοποιήσεις των συλλόγων των γιατρών έχουν ως στόχο να αυξήσουν πέρα από κάθε λογικό όριο τις εφημερίες και να συνεχίσουν ντε φάκτο το ίδιο ανορθολογικό και σπάταλο καθεστώς των πλασματικών εφημεριών". Την ανακοίνωσή του το υπουργείο τη συνοδεύει με πίνακες, όπου υπάρχει αυθαίρετη επιλογή με μισθούς διαφόρων βαθμίδων των νοσοκομειακών γιατρών. Το πόσο φερέγγυα είναι τα στοιχεία με βάση το νέο μισθολόγιο αποκαλύπτεται από μια σημείωση στους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών. "Τα ποσά, αναφέρει, των εφημεριών είναι τα όρια στα οποία κινείται η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ".

Δηλαδή, τα αριθμητικά τους δεδομένα στηρίζονται σε στοιχεία κατά προσέγγιση και όχι σε ακριβή. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε το υπουργείο δεν έχει παρά να υιοθετήσει τα προγράμματα που συνέταξαν τα νοσοκομεία και να προστατεύσει τη "μικρή πλειοψηφία" με μια διάταξη που θα αναφέρει ρητά, ότι "οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δε θα είναι σε καμία περίπτωση μικρότερες από εκείνες της 31.12.1997".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ