Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΟΓΚΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Δράση με επίκεντρο τους εργαζόμενους

- Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της;

- Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρ' όλο που έγινε αιρετή - και μάλιστα με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες - δεν παρουσίασε κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες, τις διορισμένες. Δεν έγινε "αυτο - διοίκηση", έμεινε ένας αποκεντρωμένος κρίκος, της - πάντα εχθρικής για μας - κεντρικής εξουσίας. Ξεκίνησε και παραμένει με μηδαμινούς πόρους, ίσα - ίσα για να λειτουργούν οι υπηρεσίες, με ελάχιστο προσωπικό και σήμερα, μετά από συνεχή αφαίρεση αρμοδιοτήτων, είναι ακόμη πιο αποδυναμωμένη. Πολλές σοβαρές αρμοδιότητες έχουν δοθεί στον πάντα διοριζόμενο Περιφερειάρχη, στη δική του διάθεση έχουν τεθεί οι σημαντικότεροι πόροι, αυτοί του Περιφερειακού Ταμείου. Η επιχειρούμενη μάλιστα από την κυβέρνηση ενίσχυση της λογικής της "ανταποδοτικότητας" και της πρόσθετης φορολόγησης ως τρόπου λειτουργίας των Νομαρχιών, διαγράφει τη δυσοίωνη προοπτική του θεσμού.

- Ποια η στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα προβλήματα του νομού σας;

- Η τοπική νομαρχιακή εξουσία δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Δέχτηκε ουσιαστικά αδιαμαρτύρητα τη μετατροπή της Νομαρχίας σε διαχειριστή της κυβερνητικής πολιτικής και του Νομάρχη σε κυβερνητικό υπάλληλο. Με τη στάση της βοήθησε να περάσουν με ευκολία οι αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ που ήταν καταστροφικές για τους αγρότες, εργατοϋπάλληλους, επαγγελματοβιοτέχνες του νομού. Ρυθμίσεις και αλλαγές που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής, τα λαϊκά συμφέροντα και προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια διογκώθηκε η ανεργία, ένας ολόκληρος κλάδος (του ιματισμού) διαλύθηκε, κλείνουν τα εργοστάσια, καμιά νέα επένδυση δεν προωθήθηκε, η αποβιομηχάνιση έγινε το κύριο χαρακτηριστικό της νέας αναπτυξιακής λογικής. Μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής μας θα μπορούσαν να μιλάνε για ενδιαφέρον, αφού ταυτίζεται η ανάπτυξη του νομού με τα περιβόητα "κίνητρα" που θα έπρεπε να δίνονται εδώ αντί της γειτονικής Ξάνθης. Κίνητρα για τους εργαζόμενους ποτέ δεν υπάρχουν. Γι' αυτούς υπάρχουν πάντα και μόνο θυσίες είτε στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" είτε στο όνομα του "φιλελευθερισμού".

- Τι προτείνει η ΝΑΣ για να αναπτυχθεί ο νομός και ποιο το μήνυμά της για τις επόμενες εκλογές;

- Ο Νομός Καβάλας, μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες και ικανότατο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό σε σημαντικούς τομείς, ερημώνεται παραγωγικά, για να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων και υπηρεσιών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και τα Βαλκάνια. Εκεί αποσκοπούν οι συντονισμένες "δράσεις" της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Ουσιαστική ώθηση στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια θα δώσει μόνο ο προσανατολισμός της στην ολόπλευρη, ισόρροπη αξιοποίηση και ορθολογική εκμετάλλευση των ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων, που είναι πολλές και ποικίλες στο νομό, ελάχιστες όμως αποφέρουν οικονομικά οφέλη (κι αυτά αποσπασματικά) στους κατοίκους του. Οι τεράστιες δυνατότητες του νομού, επιζητούν μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης του εργαζόμενου, που είναι η ισχυρότερη παραγωγική δύναμη. Που θα αντιπαραθέτει στους Σάιλοκ των Βρυξελλών, την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας, με συμμετοχή των πολιτών της στη λήψη των όποιων αποφάσεων εδώ κι όχι στις Βρυξέλλες.

Προοδευτική ανάπτυξη εμείς εννοούμε την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού, πρώτα και κύρια των παραγωγικών τομέων, της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, ορθολογικά σχεδιασμένη και με επίκεντρο τον άνθρωπο κι όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Κ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιλοτικό Σχέδιο... κοροϊδίας (2007-02-27 00:00:00.0)
Συναγερμός για αγώνα και διεκδίκηση (1998-10-09 00:00:00.0)
Η φωνή μας, φωνή του λαού! (1998-10-08 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα... (1998-09-11 00:00:00.0)
Ο Νομός Αρτας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί (1998-05-09 00:00:00.0)
"Ανέβαλαν" τη χάραξη μιας αναπτυξιακής πορείας (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ