Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Ο Νομός Αρτας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί

Τη διακήρυξη και το πρόγραμμα δράσης της παράταξης παρουσίασε ο επικεφαλής της, Β. Ζιώβας

"Μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νομό Αρτας, αλλά και στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης". Αυτό ήταν το σύνθημα της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, όπου έγινε η παρουσίαση των αρχών και το βασικό πλαίσιο δράσης της. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φίλοι και τα μέλη της παράταξης, που χειροκρότησαν την ανακήρυξη του Βασίλη Ζιώβα,ως επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα", τόνισε παρουσιάζοντας τη διακήρυξη της παράταξης ο επικεφαλής της, Β. Ζιώβας. Περιγράφοντας δε την κατάσταση είπε: "Ο νομός κατέληξε να φιγουράρει στο τελευταίο σκαλί από άποψη εισοδήματος, ενώ διεκδικεί τα σκήπτρα στον τομέα της ανεργίας. Ο βασικός παραγωγικός τομέας, η γεωργία και ιδιαίτερα η εσπεριδοκαλλιέργεια, φθίνει συνεχώς. Ετσι, αγρότες, εργάτες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες, κάθε παραγωγικής κλάδος οδηγείται στην εξουθενωτική συμπίεση του εισοδήματός του. Αποτέλεσμα, να καταδιώκονται από τους χώρους δουλιάς τους. Για επενδύσεις, ούτε λόγος. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ξεπουλήθηκε σε ιδιώτη η ΕΣΠΕΡΙΔΑ, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους πορτοκαλοπαραγωγούς, ενώ στο στόχαστρο της διάλυσης βρίσκεται και ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός. Ο Νομός Αρτας εκπέμπει ηχηρό SOS. Και αυτή την κατάσταση, αυτήν την καταστροφική πολιτική, που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ακολουθεί η κυβέρνηση, πρέπει να ανατρέψουμε".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για τη λύση των προβλημάτων, ξεκαθαρίζοντας πως το πιο "μικρό" ζήτημα συνδέεται με την κεντρική πολιτική. Πως στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές κρίνεται ακριβώς αυτό: Κατά πόσον θα συμβιβαστούμε με αυτή την πολιτική και θα αποδεχτούμε τις συνέπειές της ή θα προχωρήσουμε αντίθετα, σε αγωνιστική κινητοποίηση, για τη διεκδίκηση των αναγκαίων λύσεων.

Θέλουν την Αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι του κράτους

Αναφερόμενος στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε πως σημαδεύονται από μια συστηματική προσπάθεια, από την πλευρά της κυβέρνησης, να μετατραπεί η Αυτοδιοίκηση σε μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και στο μακρύ χέρι του κράτους. "Πρόκειται, τόνισε ο Β. Ζιώβας, για μια πολιτική που επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Η ανταποδοτικότητα, η πρόσθετη φορολογία, η ανάθεση έργου, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο είναι μια πραγματικότητα".

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να είναι σύμμαχος, συμπαραστάτης και συναγωνιστής των λαϊκών στρωμάτων και των μαζικών τους οργανώσεων, στον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, σημείωσε, παρουσιάζοντας το πλαίσιο των αρχών της ΝΑΣ, ο Β. Ζιώβας. Αυτές επιγραμματικά είναι: Υπεράσπιση και ενίσχυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αναβάθμιση αυτής με θεσμικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή και τη διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού. Καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Η ΝΑΣ - συνέχισε - είναι αντίθετη στην εφαρμογή του "Καποδίστρια", που προβλέπει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα στόχο έχει τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 22% σε 8%. "Μόνο με μια αναπτυξιακή πολιτική αναζωογόνησης της υπαίθρου μπορούν να γίνουν συνενώσεις, με απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων".Χρειάζεται πάλη

Σ' ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού, ο επικεφαλής της ΝΑΣ κάλεσε του Αρτινούς να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση και υπέρ της απόδοσης κονδυλίων για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Να παλέψουν για την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας. Να παλέψουν ενάντια στα ναρκωτικά, στον εθνικισμό, στο φασισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη λιτότητα, στην ανεργία και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους.

"Η ΝΑΣ πιστεύει ότι η Αρτα μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί", ήταν η πρόκληση που έστειλε ο Β. Ζιώβας. "Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσους αποδέχονται τις θέσεις μας και έχουν διάθεση να αγωνιστούν γι' αυτές, να πλαισιώσουν ενεργά την Κίνησή μας", ήταν η πρόκληση. Για να καταλήξει: "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στις προσεχείς νομαρχιακές εκλογές με όλους εκείνους, που, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις, θέλουν να στηρίξουν ένα πρόγραμμα δράσης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και να αντιταχθούν στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε ανώνυμη εταιρία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ