Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο διπλός στιγματισμός του εξαρτημένου

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ψυχιατρική διάγνωση χρησιμοποιείται, για να ενισχυθεί η αντίληψη ότι ο τοξικομανής είναι και ψυχασθενής και ότι η τοξικομανία ανάγεται σε χρόνια νόσο, με αποτέλεσμα το διπλό κοινωνικό αποκλεισμό

Οι ψυχικές διαταραχές και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, αλλά και η σχέση που έχουν με τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και του αλκοόλ, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη χτεσινή, δεύτερη, συνάντηση που έχει ως θέμα: "Ψυχική Υγεία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης" (ΜΜΕ). Οι συναντήσεις, που θα ολοκληρωθούν στις 25 Μάη, διοργανώνονται από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και διευθύντρια του "18 Ανω", αναφερόμενη στη σχέση των ψυχικών διαταραχών με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, επισήμανε, ότι το 37% των αλκοολικών και το 53% των τοξικομανών έχουν ταυτόχρονα κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Αμερική. Επίσης, το 18% των εφήβων τοξικομανών έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. "Ομως, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί μόνο από την ψυχοπαθολογική, αλλά και από την κοινωνική του σκοπιά". Αναφορικά με το ρόλο των ΜΜΕ η Κ. Μάτσα τόνισε ότι "συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλαισίου αντίληψης ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα και έτσι οδηγούνται στο περιθώριο". Και κατέληξε: "Ετσι, η ψυχιατρική διάγνωση χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί η αντίληψη ότι ο τοξικομανής είναι και ψυχασθενής και επίσης ότι η τοξικομανία ανάγεται σε χρόνια νόσο. Πράγμα που οδηγεί στο διπλό στιγματισμό και διπλό κοινωνικό αποκλεισμό του εξαρτημένου".

Στη φαρμακευτική αντιμετώπιση και πρόγνωση των ψυχικών διαταραχών αναφέρθηκε ο Β. Αλεβίζος αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, επισημαίνοντας το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι φαρμάκων για τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Οσον αφορά την κατάθλιψη, ο Β. Αλεβίζος, τόνισε ότι υπάρχουν επαρκή θεραπευτικά μέτρα για την ίασή της.

Τέλος, ο Ν. Τζαβάρας αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, μίλησε για τις μεθόδους της ψυχοθεραπείας. "Η ψυχανάλυση, τόνισε,είναι δύσκολη και επώδυνη μέθοδος και δε χρησιμοποιείται για όλες τις διαταραχές".

Μήνυμα ζωής

Η μαρτυρία του Κωστή, που βρίσκεται πλέον μακριά από τις ουσίες, δείχνει τη σημασία της αντιμετώπισης των ναρκωτικών: "Με τη χρήση των ναρκωτικών βρέθηκα μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Αδιέξοδο στις σχέσεις μου με τους συνανθρώπους μου, με την οικογένειά μου ακόμα και με τον ίδιο μου τον εαυτό". "Η επανένταξη για μένα θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή", καταλήγει και δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ