Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν περνάει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές έστειλαν χτες σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή τριπλή απρόκλητη και βάναυση επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές

Με τη μαζική τους παρουσία χτες στην πλατεία Κάνιγγος εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές έστειλαν το μήνυμα ότι η πολιτική τρομοκράτησης, αυταρχισμού και καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση εναντίον όσων αγωνίζονται, όχι μόνο πέφτει στο κενό, αλλά δίνει ώθηση για νέους αγώνες.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε με απόφαση που πάρθηκε στη διάρκεια προχτεσινοβραδινής σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων εκπαιδευτικών φορέων και σωματείων εργαζομένων, μετά τη βάρβαρη, προκλητική και απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα και το ΜΙΝΙΟΝ.

Η συγκέντρωση άρχισε λίγο μετά τις 7 μ.μ. Οι ομιλητές κατήγγειλαν με τον πιο έντονο τρόπο τον αυταρχισμό, ενώ κοινός τόπος στις ομιλίες ήταν η ανάγκη για αγωνιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική και γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι κατήγγειλαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους δικαίους αγώνες των εργαζομένων με αυταρχισμό και είπαν ότι η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους με αγώνες. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, που κάλεσαν σε συστράτευση σε ένα μέτωπο πάλης για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λεων. Αυδής, που κάλεσε όλες τις λαϊκές δυνάμεις σε επαγρύπνηση, γιατί, όπως είπε, ο αυταρχισμός θα συνεχίζεται όσο εφαρμόζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε "ενώνουμε μαζί σας τη φωνή μας και καταγγέλλουμε την αυταρχική, τρομοκρατική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους". Η κυβέρνηση, είπε, όχι μόνο επιστρατεύει την απάτη, τη δημαγωγία και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά καταφεύγει και στην καταστολή. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και κάλεσε τους εργαζόμενους να συστήσουν μέτωπο ενάντια σ' αυτήν την πολιτική.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης και εκπρόσωποι των ΔΟΕ,ΟΛΜΕ, καθώς και του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διά των οδών Πατησίων, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, καταλήγοντας στα Προπύλαια. Χιλιάδες φωνές επαναλάμβαναν τα συνθήματα "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός" και "Αυτοί με ΜΑΤ και τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν παιδεία". Και κατά τη χτεσινή πορεία η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολυάριθμη και προκλητική, πράγμα που προκάλεσε την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων και γι' αυτό απαίτησαν να αποσυρθεί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και του ΔΗΚΚΙ Β. Αράπη - Καραγιάννη ζήτησαν από τον επικεφαλής αξιωματικό να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό που έγινε τελικά ήταν να κρατήσουν κάποια απόσταση από τους διαδηλωτές. Ωστόσο, η πορεία ήταν ειρηνική και έδωσε το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται. Το νέο ραντεβού τους έδωσαν όλοι για το παλλαϊκό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 14 Μάη, στην πλατεία Κάνιγγος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση εκπαιδευτικών για τα ζητήματα των σχολείων (2022-03-10 00:00:00.0)
Δυναμική συγκέντρωση στα Γιάννενα (2006-10-03 00:00:00.0)
Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι (2006-05-06 00:00:00.0)
Σήμερα η ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (2003-06-27 00:00:00.0)
Τίμησαν τα 80χρονα του ΚΚΕ (1997-12-02 00:00:00.0)
Τείχος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (1997-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ