Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κοροϊδία σε βάρος των καταναλωτών

Στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα λειτουργήσει κυρίως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και όχι για την προστασία των καταναλωτών, προχωρά η κυβέρνηση μετά από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού, που έγινε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ασχετα από τις "τυμπανοκρουσίες", επί της ουσίας φαίνεται ότι ο νέος ενιαίος φορέας δε σημαίνει και ενιαίο και αποτελεσματικό έλεγχο των τροφίμων και αποτελεσματική προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των συμφερόντων των καταναλωτών. Για λόγους εσωκυβερνητικών ισορροπιών, ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι ιδρύεται ο ΕΦΕΤ, αλλά παραμένουν ως έχουν οι αρμοδιότητες του υπουργείου Γεωργίας στον τομέα των ελέγχων φυτικής και ζωικής παραγωγής και το Γενικό Χημείο του Κράτους θα συνεχίσει να υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη διοίκηση του ΕΦΕΤ θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων (οι λύκοι θα φυλάνε τα πρόβατα...). Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του τομέα ελέγχου τροφίμων, αφού θα δίνεται η δυνατότητα στο ΕΦΕΤ να προσφεύγει σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Το ζήτημα όμως είναι, όπως έχει τονίσει σχετικά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων ότι όλα τα τρόφιμα (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) νωπά ή μεταποιημένα, είναι γεωργικά προϊόντα και το υπουργείο Γεωργίας έχει την κύρια ευθύνη παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, συντήρησης και διακίνησής τους και τίθεται το ερώτημα πώς ένας φορέας που πρέπει να έχει σκοπό τη συστηματοποίηση, τον εκσυγχρονισμό, την εντατικοποίηση και τον έλεγχο όλων αυτών, θα εποπτεύεται από άλλο υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ