Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράνομες οριστικά οι παρκοεταιρίες

Δημοσιεύτηκε χτες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Παράνομη και αντισυνταγματική οριστικά πλέον η λειτουργία των παρκοεταιριών, που τόσο καταταλαιπώρησαν τους κατοίκους της Αθήνας και άλλων 42 μεγάλων πόλεων. Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ανοίγει έτσι ο δρόμος στους πολίτες που έχουν πληρώσει για τις παράνομες κλήσεις, να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με αυτή την απόφαση έβαλε κάποιο φραγμό στην προσπάθεια των "παρκοδημάρχων" να επιβάλουν χαράτσια στους δημότες τους, με πρόσχημα την ανάγκη να ελέγχεται η στάθμευση.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής δήλωσε σχετικά με την απόφαση:

"Η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιεύτηκε. Η απόφαση πρέπει βέβαια να μελετηθεί. Το περιεχόμενό της όμως, όποια και αν είναι η σημασία του, περιορίζεται σε ένα μόνο στοιχείο: Τι είναι επιτρεπτό κατά την ισχύουσα νομική τάξη. Τα πολιτικά όμως ζητήματα που συνδέονται με την ελεγχόμενη στάθμευση, όπως π. χ. αν πρέπει να επιβάλλεται ελεγχόμενη στάθμευση με βάση την τιμολογιακή πολιτική ή αν μπορούν να ιδιωτικοποιούνται οι σχετικές δραστηριότητες, βρίσκονται πέρα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και σ' αυτά ακριβώς τα ζητήματα πρέπει να διατυπώνονται καθαρές θέσεις, πράγμα που η παράταξή μας έχει ήδη πράξει".

Να σημειώσουμε ότι η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής επί πληρωμή συστήματος. Εχει προτείνει την εφαρμογή συστήματος δωρεάν στάθμευσης, με παράλληλο αυστηρό έλεγχο για την παράνομη στάθμευση.

Η απόφαση

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την ανάθεση από τους δήμους και τις κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες αστυνομικών καθηκόντων, όπως είναι η ρύθμιση της στάθμευσης, η τοποθέτηση "δαγκάνας" σε παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, η παροχή κλήσεων κλπ. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι με την ανάθεση καθηκόντων αστυνομικού χαρακτήρα σε ιδιώτες θίγεται ο πυρήνας εξουσιών, που μόνο το κράτος μπορεί να ασκήσει. Τα αστυνομικά καθήκοντα πρέπει να εκτελούνται μόνο από όργανα του δημοσίου (ΕΛ. ΑΣ.) ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το δικαστήριο δέχτηκε επίσης ότι αυτή η ανάθεση έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την έννομη προστασία του πολίτη και την επιβολή κυρώσεων από τη δικαιοσύνη.

Οι ΟΤΑ μπορούν να αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρίες μόνο τα έργα που είναι σχετικά με τον καθορισμό των χώρων στάθμευσης και τοποθέτησης παρκόμετρων ή με τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης και άλλα δευτερεύοντα θέματα.

Στην απόφαση του δικαστηρίου επικρίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουν συναφθεί συμβάσεις που μοιράζουν ποσοστά κερδών από τις κλήσεις, με αποτέλεσμα να ωθούν τις "παρκοεταιρίες" να βεβαιώνουν όσο γίνεται περισσότερες παραβάσεις, με ανοιχτό τον κίνδυνο αυθαιρεσιών.

Παράνομος και ο Δήμος Αθηναίων που ανέθεσε το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην εταιρία "Κοκκινάκης", γιατί η σχετική απόφαση δεν ελήφθη με την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των δημοτικών συμβούλων.

Αντιδράσεις

Την απόφαση ανέμεναν πάντως τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο συνδυασμός της Μ. Δαμανάκη,προκειμένου να προωθήσουν την εφαρμογή ενός "νέου" συστήματος στάθμευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και πάλι εισιτήριο, αλλά δε θα προσκρούει, όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν, στις προϋποθέσεις του νόμου.

Ετσι η εφαρμογή του συστήματος αναμένεται ότι θα είναι και από τα πρώτα ζητήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν οι σύμβουλοι του Δ. Αβραμόπουλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το επόμενο δεκαήμερο. Ωστε ενόψει των δημοτικών εκλογών να παρουσιαστεί το μέτρο ως εκ των ων ουκ άνευ για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και την ευταξία της... Χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Μοσχονάς επανέλαβε ότι το ζήτημα των παρανόμως εισπραχθέντων προστίμων, που έχουν μοιραστεί μεταξύ του Δήμου και της εταιρίας στάθμευσης του Ε. Κοκκινάκη,θα τακτοποιηθεί απευθείας από το δήμο με την επιστροφή ολόκληρου του ποσού που έχει εισπραχθεί και στη συνέχεια ο δήμος θα διεκδικήσει από την εταιρία τα ποσά που κατέβαλε για λογαριασμό της.

Από την πλευρά της η Μ. Δαμανάκη περιόρισε την κριτική της "στην παρανομία που διεπράχθη με τη σύμβαση που συνήψε ο δήμος με την ιδιωτική εταιρία και τις σοβαρές ευθύνες που δεν πρέπει να συγκαλυφτούν, αντίθετα υπεύθυνα οφείλει να αναλάβει προσωπικά ο δήμαρχος". Και η δική της πρόταση περιλαμβάνει επί πληρωμή στάθμευση στην πόλη, με την εξασφάλιση περίπου 6.000 θέσεων, από τις οποίες άλλες θα είναι δωρεάν και άλλες θα έχουν διαφορετική τιμή εισιτηρίου και χρόνο στάθμευσης ανάλογα με το είδος κάθε περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ