Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στο δρόμο του αγώνα...

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Και στη Λευκάδα επιβεβαιώθηκε αυτό που είχαμε υπογραμμίσει. Οτι, δηλαδή, δεν επρόκειτο για πραγματική Αυτοδιοίκηση, αλλά για ένα διοικητικό γραφειοκρατικό μηχανισμό, μακριά από το λαό και τα προβλήματά του. Μια Αυτοδιοίκηση που λειτούργησε στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ανήκε στην αντιπολίτευση.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δε λειτούργησε σαν πολιτικό όργανο με δική του πορεία, αλλά υλοποιούσε τις κατευθύνσεις της περιφέρειας, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης (το νομοσχέδιο για τα οικονομικά) δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Τα οικονομικά της νομαρχίας δεν ήταν τέτοια που να μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν ελάχιστο αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς το προσωπικό της δεν επαρκούσε, για να καλύψει βασικές ανάγκες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν ανταποκρίνονταν στο ύψος τους.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Και στο νομό μας όλα τα στρώματα του πληθυσμού αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει το θέμα της κατάργησης των εργασιακών σχέσεων, με το οποίο το νομαρχιακό συμβούλιο, όχι μόνο δεν ασχολήθηκε, αλλά στο θέμα του ωραρίου, λειτούργησε και σαν "πολιορκητικός κριός" στην κατεύθυνση της κατάργησής του. Οι αγρότες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με το εισόδημά τους και πιο συγκεκριμένα με την τιμή και διάθεση του λαδιού.

Στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν τα γενικότερα προβλήματα υποδομής, ανεξέλεγκτης δράσης των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Σε αυτά προστέθηκε και η πολιτική του ΕΟΤ, που έχοντας χαρακτηρίσει το νομό κορεσμένη περιοχή, απαιτεί 44 διανυκτερεύσεις ανά δωμάτιο για την ανανέωση της άδειας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους μικροϊδιοκτήτες, ευνοώντας τους μεγαλοξενοδόχους. Και σε αυτά τα προβλήματα η Νομαρχία ήταν απούσα.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Η ΝΑΣ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του νομού, που σε αντίθεση με τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης αποβλέπει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, στην αναβάθμιση του τουρισμού, με παράλληλα μέτρα ενάντια στην ανεργία και στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Προτείνουμε συγκεκριμένες επενδύσεις σε αναπτυξιακή κατεύθυνση όπως έργα αρδευτικά, βιοτεχνικό πάρκο, μαρίνα, αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς οικισμών.

Παράλληλα, προτείνουμε μέτρα για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων στους τομείς της υγείας, της παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας. Και τέλος, για την προστασία του περιβάλλοντος, προστασία δασών, διάθεση απορριμμάτων, αξιοποίηση ιχθυοτροφείων και την προστασία των δημόσιων και κοινοτικών εκτάσεων από καταπατήσεις.

Σε αυτό που οι άλλοι λένε μονόδρομο, εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα, της ενότητας, της συσπείρωσης, του συντονισμού, της πάλης των εργαζομένων. Μπορούμε με την καθημερινή συμμετοχή μας στους αγώνες να πούμε "όχι" στις αντεργατικές επιλογές. Μπορούμε να πούμε "όχι" στην προσπάθεια που γίνεται να υποτάξουμε τους εργαζόμενους, στην προσπάθεια εκφυλισμού και διαφθοράς από τα ΜΜΕ. Να πούμε ένα μεγάλο "ναι" στο δρόμο της πάλης και του αγώνα.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ