Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφυκτικότερος ο εναγκαλισμός κράτους - Αυτοδιοίκησης

Κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο με το οποίο μεταβιβάζονται 218 αρμοδιότητες υπουργείων σε περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σχετικά με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση, με το οποίο επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικές επιδιώξεις για ασφυκτικότερο εναγκαλισμό και έλεγχο των παραπάνω επιπέδων διοίκησης.

Με το νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από τα υπουργεία και μεταβιβάζονται στις περιφέρειες, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται συνολικά σε 218. Από αυτές, οι 145 μεταφέρονται στις περιφέρειες, οι 52 στις ΝΑ και οι 21 στους ΟΤΑ.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις ΝΑ είναι και η χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων και λιπαντικών - ασκούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης - χρήσεις επικίνδυνες. Η εμπειρία της υποβάθμισης των Επιθεωρήσεων Εργασίας μετά τη μεταβίβασή τους από το υπουργείο Εργασίας στις νομαρχίες, εξαιτίας οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αφήνει περιθώρια για επιφυλάξεις.

Μάλιστα, πρόσφατα, κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,είχε ξεκαθαρίσει ότι ο εναγκαλισμός και ο έλεγχος της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση είναι "αναγκαίος", ώστε "όταν μπούμε στην ΟΝΕ να αντέξουμε στο σκληρό ανταγωνισμό"! Ετσι, η ενίσχυση της περιφέρειας, με τη μετάθεση αρμοδιοτήτων των κεντρικών υπουργείων, χωρίς τους απαραίτητους πόρους,εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την πρόθεση, καθώς και την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Απλά η Αυτοδιοίκηση θα εκτελεί την πολιτική που χαράσσουν τα υπουργεία - επιτελεία. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται χαρακτηρίζονται ως "αρμοδιότητες εκτελεστικού χαρακτήρα", επιλογή που βαφτίζεται "αποκέντρωση". Στην κατεύθυνση αυτή, της διοχέτευσης δηλαδή της κυρίαρχης πολιτικής προς την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, πρόκειται να γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων επρόκειτο να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, διαδικασία που ως γνωστόν "κόλλησε" στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι έτσι επιλέχθηκε να ακολουθηθεί ο δρόμος της Βουλής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ