Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ντοκουμέντο αγωνιστικής Αυτοδιοίκησης

Το βιβλίο του δημοτικού συμβούλου Ν. Μιχιώτη, "60 χρόνια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω, 1936 - 1995", παρουσιάστηκε προχτές στο Πολιτιστικό Κέντρο "Γιάννης Ρίτσος" της πόλης

"Η θα πας κόντρα στην κεντρική εξουσία ή θα διεκδικήσεις".Το μήνυμα αυτό, που ταυτόχρονα αποτελεί και στάση ζωής, έστειλε ο Νίκος Μιχιώτης,δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω από το 1959 έως το 1995, κατά την παρουσίαση, προχτές, του βιβλίου του, "60 χρόνια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω, 1936 - 1995".Μήνυμα που συνοδεύτηκε από το συμπέρασμα πως "ο αιρετός πρέπει να έχει αγωνιστικό προσανατολισμό. Γιατί μόνον τότε θα ωφεληθεί ο τόπος".Ηταν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Γιάννης Ρίτσος", στο Αιγάλεω, όπου επέλεξε να κάνει την παρουσία του βιβλίου του ο Ν. Μιχιώτης και το βιβλιοπωλείο "Δημόκριτος". Μια αίθουσα όπου, όπως είπε ο ίδιος, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τη δεκαετία του '60, γίνονταν ομηρικές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Οι αιρετοί τοποθετούνταν και έπαιρναν αποφάσεις για τοπικά προβλήματα, αλλά και γενικότερα, όπως η απελευθέρωση των εξόριστων - φυλακισμένων. Γιατί η Αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε ο Ν. Μιχιώτης, πρέπει να παίρνει θέση, να αγωνίζεται και για τα γενικότερα προβλήματα του λαού, των δημοτών, όπως η ανεργία, η εγκληματικότητα... "Πρέπει να συσπειρώνει τον δημότη και να παλεύει για την καλυτέρευση της ζωής του", τόνισε.

"Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο, με συμπεράσματα που ερμηνεύουν και τη σημερινή κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ)", τόνισε στην εκδήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", Παναγιώτης Σαντζαρίδης."Δείχνει - συνέχισε - πως για να αναστραφεί η πορεία του θεσμού, πρέπει οι αιρετοί να έρθουν σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Δείχνει πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε όφελος της πόλης και των δημοτών, κάτι που προσπάθησαν και έκαναν αγωνιστές αιρετοί σε πολιτικά μαύρες εποχές".

"Τιμούμε σήμερα τον γιατρό, τον συνεπή αγωνιστή της Αριστεράς και της Αυτοδιοίκησης", τόνισε στο χαιρετισμό του ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Θεοχάρης Παπαμάργαρης."Αυτές οι εκλογές - συνέχισε - πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση, η οποία εν ονόματι κάποιων οικονομικών στόχων ξεθεμελιώνουν τις εργατικές κατακτήσεις, ξεπουλούν κερδοφόρους τομείς του δημοσίου". Πρέπει - επισήμανε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης - να προσδιορίσουμε τι είδους Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε. Θέλουμε μια ΤΑ φορομπηχτικό μηχανισμό, το μακρύ χέρι του κράτους ή μια ΤΑ κοντά στο λαό; Εμείς, στη ΝΑΣ, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Θέλουμε μια ΤΑ με πόρους, που θα παλεύει για τα συμφέροντα του λαού.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο βιβλίο, που συνδυάζει τη θεωρία με την πολιτική δράση, τόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Μήτσου. "Ο αγώνας του Ν. Μιχιώτη - συνέχισε - χωνεύτηκε στη συνείδηση του λαού, καθώς "κουβαλούσε" τον ανθρωπισμό και τη ζεστασιά που πρεσβεύει και η ιδεολογία του".

"Ο πυρήνας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε πριν 30, 40 χρόνια ο θεσμός και οι δημότες είναι ο ίδιος", σημείωσε στο χαιρετισμό του ο εκπαιδευτικός Ν. Ζώτου. Και συνέχισε: Απάντηση σε αυτά - αποδεικνύεται και στο βιβλίο του Ν. Μιχιώτη - μπορεί να υπάρξει μόνο με αγώνα και διεκδίκηση. Αγώνας, όχι μόνο για τα τοπικά προβλήματα αλλά και τα γενικότερα. Μια τέτοια ΤΑ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγάλεω, Γ. Μυστακόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Π. Μπιτούκης, δημοτικοί και συνοικιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ