Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή στα ιδρύματα πρόνοιας
  • Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών εγκρίθηκε η κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, του ΕΟΠ και του κέντρου ΜΗΤΕΡΑ
  • Την Τρίτη ολοκληρώνεται η συζήτηση, ενώ η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη που αφορούσε την πιστοποίηση της ιδιότητας του πολυτέκνου

Με την ψήφο 53 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι 43 της αντιπολίτευσης και ένα "παρών" (Χ. Κηπουρός) εγκρίθηκε χτες στη Βουλή το άρθρο του νομοσχεδίου για την "πρόνοια", με το οποίο καταργούνται τα προνοιακά ιδρύματα ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, ΜΗΤΕΡΑ, ενώ ορίστηκε ότι η ολοκλήρωση της συζήτησης θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Πριν τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης η κυβέρνηση απέσυρε τελικά το άρθρο, με το οποίο ζητούσε εξουσιοδότηση για Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό και την πιστοποίηση της ιδιότητας του πολύτεκνου, η οποία μέχρι τώρα γινόταν από την ομοσπονδία των πολυτέκνων. Οπως είπε ο Κ. Γείτονας, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τις αρμόδιες οργανώσεις και στη συνέχεια θα καταθέσει ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση.

Αναφερόμενος στα όσα περί "εθελοντισμού" προβλέπει το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, αφού υπογράμμισε ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να έχει σχέση με τα όσα το υπουργείο λέει για αμοιβές τους και χρηματοδοτήσεις τόνισε:

"Επιπλέον υπάρχει μία διάταξη που άμα τη διαβάσει κανένας θα αναρωτηθεί αν ζητάτε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από τους εθελοντές. Λέτε ότι προϋπόθεση, για να αναγνωριστεί ως εθελοντική μια οργάνωση είναι να μην αντιβαίνει η δραστηριότητά της τη δημόσια τάξη κλπ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Εμείς για τον εθελοντισμό λέμε ότι δεν μπορείς να είσαι εθελοντής, να λυπάσαι και να αγαπάς τους συνανθρώπους σου, αλλά να μη βλέπεις τις βασικές αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και να μην τις αντιπαλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις".

Από την πλευρά του υφυπουργού Θ. Κοστώνη έγινε προσπάθεια να εμφανιστούν οι εκπρόσωποι των χρηστών της πρόνοιας ως συμφωνούντες με το νομοσχέδιο, επικαλούμενος συμφωνία των οργανώσεων, αλλά και τη μικρή - όπως είπε - συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο. Απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε:

"Ξέρετε πολύ καλά ότι οι χρήστες είναι αντίθετοι με αυτές τις ρυθμίσεις που κάνετε εδώ. Και αυτό είναι λογικό, αφού στην πλάτη τους φορτώνετε ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης για την όποια πρόνοια έχουν. Επικαλείσθε τη γνώμη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), ξέροντας ότι αυτή η διοίκηση είναι δοτή, ότι εκκρεμεί μήνυση. Κατηγορείται και για κακή διαχείριση των οικονομικών της αλλά και για παράνομες, αν θέλετε συμμετοχές σωματείων σε αυτή. Εσείς όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη διαβλητή, την υπό κατηγορία και για οικονομικά ζητήματα διοίκηση σαν στήριγμα για αυτό το έκτρωμα που φέρατε εδώ πέρα". Ο βουλευτής κατέθεσε στο σημείο αυτό το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχαν μαζικοί φορείς χρηστών και εργαζομένων που καταγγέλλουν το νομοσχέδιο.

Παρέμβαση στη χτεσινή συζήτηση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είδε ότι με το νομοσχέδιο "επεκτείνεται το κράτος", παρά τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ