Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δε θα περάσει στη ζωή"

Αυτή ήταν η μαχητική απάντηση εργαζομένων και χρηστών υπηρεσιών Πρόνοιας που έκαναν συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Την απόσυρση, έστω και την τελευταία στιγμή, του αντικοινωνικού νομοσχεδίου με το οποίο διαλύεται ο δημόσιος τομέας πρόνοιας ζήτησαν χτες με συγκέντρωσή τους έξω απ' τη Βουλή εργαζόμενοι στην πρόνοια, καθώς και χρήστες των υπηρεσιών της. Εξω απ' Βουλή συναντήθηκαν όσοι πήραν μέρος στην πορεία της Συντονιστικής Επιτροπής, με τους εργαζόμενους στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) που την ίδια ώρα έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή γινόταν η ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, του ΕΟΠ και του Κέντρου Βρεφών η "Μητέρα". Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζεται η αντίθεση "στην ιδιωτικοποίηση και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Πρόνοιας", η οποία είναι "κατάκτηση των εργαζομένων και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει σε όλους, δωρεάν". Σε άλλο σημείο το ψήφισμα αναφέρει: "Είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό όπως αναδεικνύεται στο νομοσχέδιο, που τον αναγορεύει σε βασικό πυλώνα, δίνοντάς του οργανωτική διάσταση, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Ο εθελοντισμός από κοινωνική αξία και ανιδιοτελή προσφορά, μετατρέπεται σε επάγγελμα, και πολιορκητικό κριό για την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο. Είμαστε ενάντια στη "φιλανθρωπία" όταν χρησιμοποιείται και σαν μέσον πλουτισμού, προβολής και απόκτησης και άλλων προνομίων".

Και το ψήφισμα καταλήγει: "Θα παλέψουμε για να καταστήσουμε αυτό το νομοσχέδιο ανενεργό, έστω και αν τελικά ψηφιστεί. Θα αγωνιστούμε να μη γίνει συνείδηση η περικοπή των δικαιωμάτων, η παροχή κακής ποιότητας και υποβαθμισμένων υπηρεσιών πρόνοιας, η λογική της ανταποδοτικότητας. Ο αγώνας τώρα αρχίζει".

Στη συνέχεια κοινή αντιπροσωπεία των φορέων που εκπροσωπεί η Συντονιστική Επιτροπή και των εργαζομένων του ΕΟΠ μπήκε στη Βουλή για να επιδώσει το ψήφισμα στα κόμματα. Στο διάδρομο η αντιπροσωπεία συνάντησε τυχαία τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,ο οποίος αρνήθηκε να τους μιλήσει με τη δικαιολογία ότι... βιαζόταν.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το ψήφισμα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Φούντας ο οποίος αναφέρθηκε στο διάλογο που έγινε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ παρέκαμψε την ουσία του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν στους συγκεντρωμένους τη συμπαράστασή τους και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή, ενώ τόνισε ότι το ΚΚΕ και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα τους.

Συγκέντρωσηκαι πορεία

Χτες το πρωί έγινε η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, την οποία "άνοιξε" η Χριστίνα Τσεντούρου,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων Αθήνας, η οποία επισήμανε: "Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην πρόνοια, αλλά όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, οι οποίοι και δέχονται τις υπηρεσίες της πρόνοιας".

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Χάρης Χουρδάκης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ο οποίος τόνισε: "Ο αγώνας θα συνεχιστεί, για να μην περάσει - ακόμη κι αν ψηφιστεί - το νομοσχέδιο αυτό μέσα στη ζωή. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και θα πρέπει να αγκαλιάσει όλους".

Τέλος μίλησε ο Κρ. Ορφανός,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ, ο οποίος είπε: "Η πρόνοια πρέπει να αναβαθμιστεί και καλούμε τον λαό της Αθήνας να μας συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις".Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Τα νομοσχέδιά σας τα αντιδραστικά, μ' αγώνες του λαού θα μείνουν στα χαρτιά", "Την Πρόνοια κανείς δεν τη χαρίζει, την πληρώνει ο λαός, το κράτος το γνωρίζει" και "Εθελοντές, εθελοντές, να πάνε πρώτα οι βουλευτές".Οταν οι εργαζόμενοι και χρήστες της πρόνοιας έφτασαν έξω από τη Βουλή, δέχτηκαν το θερμό χειροκρότημα των συναγωνιστών τους εργαζόμενων του ΕΟΠ - που βρίσκονταν εκεί από νωρίς το πρωί.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Χρήστος Γεωργακόπουλος και η Κωστούλα Μπαλάσκα μέλη της διοίκησης του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών, τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ Τέλης Γόντικας,Δημήτρης Κυπραίος και Αντρέας Αβραμίδης,ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας,αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδας, ο Γρηγόρης Πετρόπουλος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ