Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστική εκκίνηση των γιατρών

Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη. Απεργία στη Μαγνησία και στάση εργασίας στην Ηπειρο

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στις περικοπές των εφημεριών. Οι κινητοποιήσεις είτε αρχίζουν από σήμερα είτε κλιμακώνονται μέχρι και την Τετάρτη, όπως προβλέπει το πρόγραμμα που αποφάσισε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συμπληρώνουν σήμερα πέντε μέρες απεργία, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση της Ενωσής τους (ΕΝΙΘ) για να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση.

Χτες η ΕΝΙΘ, με την παρουσία εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Ειδικευομένων, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσαν ότι σήμερα το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο "Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς", ώρα 10 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, που θα καταλήξει στην Κάτω Πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (πλατεία της ΧΑΝΘ). Στη συνέντευξη Τύπου εκφράστηκε, για μια ακόμα φορά, η άρνηση των γιατρών να δεχτούν τις περικοπές και απαιτούν την εφαρμογή των προγραμμάτων που συνέταξαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι συναντήθηκαν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και θα επιδιώξουν συναντήσειςκαι με τα άλλα κόμματα. Η Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξή της στα πλαίσια της ΔΕΘ, δήλωσε: "Το ΚΚΕ χαιρετίζει του νοσοκομειακούς γιατρούς που αγωνίζονται. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η υπόθεση της υγείας και των νοσοκομείων είναι υπόθεση όλου του λαού".

Στάσεις εργασίας στην Ηπειρο

Στη χτεσινή συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) αποφασίστηκε να γίνουν τετράωρες στάσεις εργασίας (8.30 πμ - 12.30) για σήμερα, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στη συνέλευση εκφράστηκε η αντίθεση των γιατρών απέναντι στη λογική της λογιστικής διαχείρισης και της προσαρμογής στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση με τη δεύτερη κοινή υπουργική απόφαση για τις εφημερίες. Οι γιατροί δήλωσαν ότι δε θα δεχτούν τη λειτουργία των νοσοκομείων στις εφημερίες σε συνθήκες κάτω απ' τα όρια ασφαλείας που προσδιορίζουν οι επιστημονικοί τους φορείς.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) που έγινε στις 8.9.1998 αποφάσισε την κήρυξη πενθήμερης απεργίας που αρχίζει από σήμερα. Η ΕΙΝΚΥΜ, σε ανακοίνωσή της προς τους κατοίκους της Μαγνησίας, επισημαίνει ότι η "ευθύνη για την ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου βαρύνει αποκλειστικά τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας που ήρξαντο χειρών αδίκων" και τονίζει: "Είναι πρόδηλο πλέον ότι μεθοδεύεται συρρίκνωση του ΕΣΥ, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση ενός μέρους του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Ετσι - ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της επιλογής - άρχισαν να πλήττονται κλάδοι εργαζομένων στη δημόσια υγεία κατά διάφορους τρόπους. Ειδικότερα, εμείς οι γιατροί, αφού υποστήκαμε πολλά επί έτη, τώρα υποβιβαζόμαστε, εμπαιζόμενοι και διασυρόμενοι στο κοινωνικό σύνολο".

Τριήμερηαπεργίατης ΕΙΝΑΠ

Από τη Δευτέρα αρχίζει η τριήμερη απεργία που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Την Τετάρτη θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου"Σωτηρία", ώρα 11 π.μ.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των γιατρών του Οφθαλμιατρείου αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην απεργία της ΕΙΝΑΠ. Η Επιστημονική Επιτροπή του "Αγίου Σάββα" με έγγραφό της προς την ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι "εμμένει στην παλιά απόφασή της ότι οι εφημερίες του νοσοκομείου έχουν καθοριστεί, βάσει των πραγματικών αναγκών των ασθενών και ότι το ποσό που απαιτείται για τις παραπάνω εφημερίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το καθορισθέν του υπουργείου".

Το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων της "Πολυκλινικής", με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι περικοπές των εφημεριών οδηγούν τα νοσοκομεία σε αδυναμία προσφοράς υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Διήμερη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη αποφάσισαν οι γιατροί των νοσοκομείων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΕΠΑΝΓΗ) αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για την Τρίτη ως συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και για να διεκδικήσει τις υπερωρίες οχτώ μηνών για τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ σε ανασφαλή προγράμματα εφημεριών (2001-05-29 00:00:00.0)
Αναβρασμός στα νοσοκομεία (1999-02-16 00:00:00.0)
Κλείνουν την εφημερία (1998-09-25 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η εγκύκλιος των περικοπών (1998-05-30 00:00:00.0)
Τα νοσοκομεία δεν είναι πάρκα (1998-02-18 00:00:00.0)
Απεργίες σε νοσοκομεία - ΙΚΑ (1997-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ