Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αντάρτες είναι αλλού

Το φαινόμενο της ύπαρξης δύο ή τριών υποψηφίων δημάρχων ή νομαρχών που προέρχονται από το ίδιο κόμμα παρουσιάζεται και σε αυτές τις εκλογές, το ίδιο έντονα όπως και στις προηγούμενες.

Υπολογίζεται ότι οι "αντάρτες", όπως εύηχα και έντεχνα έχουν πολιτογραφηθεί, ανέρχονται περίπου σε 40 στο ΠΑΣΟΚ και 30 στη ΝΔ. Στην πραγματικότητα σχηματίζουν ένα δίχτυ γύρω από τα μητρικά τους κόμματα, από τα οποία "αποχώρησαν", κυρίως γιατί δεν κατάφεραν να κερδίσουν το "χρίσμα". Σε καμία περίπτωση δεν έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο που τα συνδέει μαζί τους. Δηλαδή, εξακολουθούν να εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες και να εξαγγέλλουν τις ίδιες πολιτικές για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Οι εξαιρέσεις, που είναι υπαρκτές, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

***

Το δίχτυ των "ανταρτών" είναι χρήσιμο για τα δύο μεγάλα κόμματα, έστω και αν πρόσκαιρα τους δημιουργούν πονοκεφάλους και "αιμορραγία" ψήφων, αλλά κυρίως είναι αναγκαίο και πολύτιμο για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Οι "αντάρτες" που στη συνέχεια μετατρέπονται σε πειθήνιους και ένθερμους υποστηρικτές των αντιλαϊκών πολιτικών, προσφέρουν στο σύστημα την καλύτερη απόδειξη ότι "όλοι, τελικά, συμφωνούν με το δικό μας μονόδρομο".

Δημιουργήματα, προϊόντα της κρίσης του δικομματισμού που εξάντλησε τα όριά του, που αδυνατεί να συγκρατήσει και να παγιδεύσει τις λαϊκές μάζες, να επιβάλει τη "γραμμή" του, μετατρέπονται στη συνέχεια σε στυλοβάτες του. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν, έπρεπε να τους εφεύρουν.

Αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα αποφεύγουν, πέρα από εξαιρετικές περιπτώσεις, να διαρρήξουν τους δεσμούς μαζί τους, ακριβώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να τους μετρήσουν στις "δικές μας" δυνάμεις. Αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να τους ενσωματώσουν σε περίπτωση που σημειώσουν κάποια επιτυχία στις εκλογές. Επιτυχία που είναι περισσότερο εξασφαλισμένη, όσο περισσότερο διαδίδουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι "αντάρτες", ότι "δε συμφωνούν με το κόμμα τους". Ακριβώς γιατί η αξιοπιστία των κομμάτων του δικομματισμού έχει φτάσει στο ναδίρ και η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών απέναντί τους είναι χωρίς προηγούμενο.

***

"Είναι θετικό να σε λένε αντάρτη", δήλωσε ένας από αυτούς πρόσφατα. Μόνο που δεν είναι δικός τους ο τίτλος, τον οποίο έχουν ιδιοποιηθεί για να κερδίσουν σε κύρος και ψήφους. Οι αντάρτες, χωρίς εισαγωγικά, δε σκύβουν το κεφάλι στην ΕΕ και την ΟΝΕ, δε μετατρέπονται σε φορομπήχτες, βρίσκονται διαρκώς μέσα στους αγώνες και σε αυτούς στηρίζονται. Με λίγα λόγια, οι αντάρτες βρίσκονται αλλού και όχι ανάμεσα σε ραγιάδες του συστήματος.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ