Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
"Δίκαιη επιλεκτικότητα" στη σίτιση

"Να τους αποδείξουμε ότι οι μεθοδεύσεις τους θα πέσουν στο κενό", καλεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Παντείου

Μετά από τη Φοιτητική Εστία Δόμπολη στα Γιάννενα, και στο Πάντειο καταργείται το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης σε κάποιους φοιτητές, με απόφαση των πρυτανικών αρχών και στο εξής δικαίωμα σίτισης θα έχουν όσοι διαθέτουν κάρτα σίτισης. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Παντείου. "Επηρεασμένες καθώς φαίνεται και οι νέες πρυτανικές αρχές από την κεντροαριστερή θεωρία της "δίκαιης επιλεκτικότητας", που πρόσφατα ανέλυσαν ο κ. Σημίτης με τον κ. Ζοσπέν, προχώρησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης", τονίζει η ΠΚΣ και συνεχίζει: "Ολοι όσοι έχουμε γονείς μισθωτούς, αγρότες και μικρούς επαγγελματίες (όσοι τέλος πάντων δεν μπορούν να αποκρύψουν στοιχεία από τη φορολογική τους δήλωση), όλοι όσοι δεν έχουμε γονείς γιατρούς, μεγαλεμπόρους, βιομηχάνους, είμαστε προνομιούχοι και δε δικαιούμαστε να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του ιδρύματος. Αυτή είναι η "δίκαιη επιλεκτικότητα". Οτι η σίτιση των φοιτητών είναι πολυτέλεια για όσους στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους και στους παχυλούς μισθούς που αυτές τους εξασφαλίζουν. Οπως πολυτέλεια είναι και η στέγαση και η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, γιατί, ας μην αμφιβάλλει κανένας, το κόψιμο της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων θα είναι το επόμενο βήμα".

Η ΠΚΣ επισημαίνει ότι, τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για τη σίτιση, διατίθενται δισεκατομμύρια για τη λειτουργία των ΠΣΕ (των προγραμμάτων φτηνής κατάρτισης δηλαδή) και των γραφείων διαμεσολάβησης. "Την ίδια στιγμή, το Πάντειο έχει αποφασίσει να ιδρύσει 8 νέα τμήματα (τα οποία περισσότερο μοιάζουν με προγράμματα ΙΕΚ παρά πανεπιστημίου) και μάλιστα με αποκλειστική χρηματοδότηση των ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για οικονομική τους στήριξη από το 2000 και μετά (βλ. δηλαδή δίδακτρα)", τονίζουν οι φοιτητές.

"Δεν πάει άλλο!", τονίζει η ΠΚΣ. "Δεν αντέχουμε τη συνεχόμενη ακρίβεια, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα των γονιών μας χτυπιούνται από τη λιτότητα και την ανεργία! Αν θέλουν θύματα στο βωμό της ΟΝΕ, ας χτυπήσουν την πόρτα των βιομηχάνων", επισημαίνουν. "Οσο για τις νέες πρυτανικές αρχές (που πολύ νωρίς έδειξαν δείγματα ευθυγράμμισης με το πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής), αν επιλέγουν να είναι απλά εκτελεστικά όργανα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, να ξέρουν ότι θα βρουν τους φοιτητές απέναντί τους".

Η ΠΚΣ επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχείρησε πρυτανική αρχή να καταργήσει το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης, αλλά πάντα βρήκε απέναντί της την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα των φοιτητών, με αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους να ακυρωθούν. "Να τους αποδείξουμε ότι και τώρα οι μεθοδεύσεις τους θα πέσουν στο κενό", τονίζει η ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ