Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η διευρυμένη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων και η συμμετοχή υποψηφίων απ' όλο το πολιτικό φάσμα στα πλατιά, ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλία, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό και πολύ σημαντικό στοιχείο, που αξίζει να επισημανθεί ιδιαιτέρως.

Πρώτον, διότι δείχνει πως η πολιτική και η τακτική του ΚΚΕ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σωστή και, συνάμα, αποτελεσματική, εκφράζει τη θέληση και τις διαθέσεις του λαού και βρίσκει εύφορο έδαφος για να υλοποιηθεί.

Δεύτερον, διότι αποδεικνύεται ότι ισχύει η πάγια θέση του Κόμματος που υποστηρίζει πως όπου αναπτύσσονται ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες, εκεί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις λαϊκών συσπειρώσεων και σε πολιτικό επίπεδο.Εδώ και καιρό, λοιπόν, στη Θεσσαλία αναπτύχθηκαν προσπάθειες και συντελέστηκαν διεργασίες που οδήγησαν στη συγκρότηση συνδυασμών, οι οποίοι διαθέτουν δυο, βασικά, χαρακτηριστικά: Την κοινωνική και πολιτική ευρύτητα και τη συμφωνία και διάθεση όλων των συμμετεχόντων ν' αγωνιστούν για ν' αλλάξει η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση και από εξαρτήματα των κυβερνήσεων και του κράτους, οι νομαρχίες και οι δήμοι να μετατραπούν σε επάλξεις λαϊκών αγώνων για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι προσπάθειες για συσπειρώσεις που βγάζουν από την απομόνωση και την αδράνεια και φέρνουν στο προσκήνιο τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις, αναπτύχθηκαν με επιμονή και υπομονή παντού. Στις νομαρχίες, στους κεντρικούς δήμους, στους νέους δήμους που προήλθαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Η εμπειρία που συσσωρεύτηκε από τους κοινωνικούς αγώνες - σε θέματα και προβλήματα κοινής δράσης, σωστού προσανατολισμού, ξεπεράσματος κομματικών και πολιτικών αγκυλώσεων, αντιμετώπισης εμποδίων και υπονομεύσεων - βοήθησε τα μέγιστα για να ξεπεραστούν - όπου παρουσιάστηκαν - οι κωλυσιεργίες και οι αναστολές, ακόμα και οι "τρικλοποδιές" και οι παγίδες που πήγαν να στηθούν σε θέματα συνεργασιών.

****

Το πρώτο βήμα - αυτό της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων στ' αγωνιστικά ψηφοδέλτια - επιτεύχτηκε στη Θεσσαλία. Αλλά, είναι φανερό, ότι δε φτάνει. Χρειάζεται το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για να ολοκληρωθεί η επιτυχία. Χρειάζονται, δηλαδή, οι ψήφοι και η κατάκτηση θέσεων στην Αυτοδιοίκηση, που θα δίνουν τη δυνατότητα ν' αναπτυχθούν αγώνες για να λυθούν λαϊκά προβλήματα, να υλοποιηθούν προγράμματα, ν' αναβαθμιστεί ο θεσμός.

Ενα θετικό, νικηφόρο αποτέλεσμα των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στη Θεσσαλία και σ' ολόκληρη τη χώρα θα στείλει πολλά και σημαντικά πολιτικά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Εν πρώτοις και κυρίως προς την κυβέρνηση, η πολιτική της οποίας δημιουργεί τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στον ελληνικό λαό. Μια ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών, θ' αποτελέσει ράπισμα σ' αυτή την πολιτική, αφού οι νομάρχες και οι δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος λειτούργησαν και θα λειτουργήσουν ως τοπικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, διεκπεραιωτές και διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Επιπροσθέτως θα σταλεί μήνυμα και προς τ' άλλα κόμματα που συμφωνούν, ουσιαστικά, με την κυβερνητική πολιτική, πως η λαϊκή ενότητα στη βάση είναι σε θέση να "βάλει στη θέση τους", όχι μόνο όσους τώρα διαχειρίζονται αυτή την πολιτική, αλλά και όσους θα τη συνεχίσουν αύριο αν "έρθουν αυτοί στα πράγματα" κι εκείνους που τη στηρίζουν υπογείως και ιδιοτελώς.

****

Η επιτυχία του "εγχειρήματος" στη Θεσσαλία, όπως, άλλωστε ήταν φυσιολογικό κι αναμενόμενο, προκαλεί "πονοκέφαλο" στους κυβερνώντες και σε άλλους, οι οποίοι φαίνονται να μην τους πειράζει κατ' αρχήν ή και μπορεί να συμφωνούν εν μέρει και ειδικώς, αλλά στην ουσία φοβούνται τη λαϊκή ενότητα στη βάση.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφτηκε στον τύπο, ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εγκατασταθεί στη θεσσαλική πρωτεύουσα για ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. Πάντως τα πολλά "πήγαινε - έλα" πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης και του Κινήματος στην περιοχή δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα αντελήφθη τον "κίνδυνο". Το θέμα, βεβαίως, είναι αν και κατά πόσο μπορεί να τον αντιμετωπίσει, όταν γνωστά τοπικά στελέχη του και πάρα πολλά μέλη και οπαδοί του συμμετέχουν στ' αγωνιστικά ψηφοδέλτια και δραστηριοποιούνται στις επιτροπές στήριξης των αγωνιστικών συνδυασμών. Φυσικά, χρησιμοποιούνται όλα τα γνωστά "μέσα" - υποσχέσεις, πιέσεις, απειλές, εκβιασμοί - αλλά, μάλλον, δεν έχουν τ' αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τα "ρυάκια" των λαϊκών συσπειρώσεων που διαρρέουν τα χωριά, τις επαρχίες, τις πόλεις της Θεσσαλίας, μεταφέροντας την κοινή λαϊκή δράση από το κοινωνικό στο πολιτικό επίπεδο, πηγάζουν από τις μεγάλες, ενωτικές κινητοποιήσεις των αγροτών και των άλλων εργαζομένων και θα συγκλίνουν για να σχηματίσουν το μεγάλο "ποτάμι" της λαϊκής ενότητας, το οποίο, διαρρέοντας ολόκληρη τη χώρα, θα ποτίσει τα "φύτρα" της νέας Ελλάδας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η διευρυμένη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων και η συμμετοχή υποψηφίων απ' όλο το πολιτικό φάσμα στα πλατιά, ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλία, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό και πολύ σημαντικό στοιχείο, που αξίζει να επισημανθεί ιδιαιτέρως


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ