Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα...

Τη στιγμή που το τορπιλίζει, δικαιώνοντας τους καταπατητές, καταθέτει νέο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία του, αν και εφόσον ποτέ υλοποιηθεί

Οπως είναι γνωστό, το Εθνικό Κτηματολόγιο τορπιλίζεται εδώ και καιρό από την ίδια την κυβέρνηση, με νομοθετήματα σαν αυτά των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών, με τα οποία νομιμοποιούνται οι καταπατητές και ξεπουλιέται σ' αυτούς η δημόσια περιουσία, ενώ και η ίδια η κατάρτισή του έχει μπλοκαριστεί και προχωρά με "βήματα χελώνας", εξαιτίας της ρεμούλας και των χαριστικών αναθέσεων των μελετών.

Μέσα στο γενικό αυτό πλαίσιο, μόνο ως μια προσπάθεια που επιχειρεί να ρίξει "στάχτη στα μάτια" του λαού μπορεί να θεωρηθεί η κατάθεση χτες στη Βουλή του νομοσχεδίου, που καθορίζει τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αν και εφόσον αυτό ποτέ αρχίσει να υλοποιείται.

Ενα νομοσχέδιο, που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, αποτελείται από 26 συνολικά άρθρα, για την οριστικοποίηση των οποίων χρειάστηκαν τρία ακριβώς χρόνια "μαγειρέματος" και διαβουλεύσεων με διάφορους φορείς.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Βασικός φορέας διαχείρισης του Εθνικού Κτηματολογίου διατηρείται ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), μέχρι, όμως, να υλοποιηθεί η κατάρτισή του, το βασικό κουμάντο θα κάνει η εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ" (και, φυσικά, ο ξένος σύμβουλός της), στην οποία, μάλιστα, με διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταβιβάζονται και πρόσθετα κονδύλια.
  • Προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, τη θέση των οποίων θα πάρουν τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία, η στελέχωση των οποίων παραπέμπεται σε μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις. Το νομοσχέδιο, μάλιστα, δεν αποκλείει τη στελέχωσή τους από άτομα με σχέση ιδιωτικού δικαίου.
  • Για τη χρήση των στοιχείων που θα περιέχονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο,θεσπίζονται ειδικές εισφορές και τέλη, το ύψος των οποίων παραπέμπεται σε μελλοντικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, το ανταποδοτικό τέλος της εγγραφής θα κυμανθεί μεταξύ 10.000 και 100.000 δρχ., ανάλογα και με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
  • Βασική αρχή που θα διέπει το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα είναι πλέον η κτηματοκεντρική οργάνωση των κτηματολογικών πληροφοριών και όχι, όπως μέχρι σήμερα, η ανθρωποκεντρική. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη, τήρηση και διαρκής ενημέρωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων θα γίνεται με βάση το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του.
  • Οι πρώτες εγγραφές στο κτηματολογικό βιβλίο γίνονται, αφού προηγηθούν οι γνωστές "δηλώσεις ιδιοκτησίας" από το προηγούμενο νομοσχέδιο και αφού γίνουν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων. Η πρώτη εγγραφή συνιστά τη δημιουργία "αμάχητου τεκμηρίου" υπέρ του αναγραφόμενου ως ιδιοκτήτη. Ομως, δίνεται το δικαίωμα προσβολής και ενστάσεων σ' αυτήν την πρώτη εγγραφή μέσα σε προθεσμία 5 ετών από την επίσημη εγγραφή και από όσους έχουν νόμιμο συμφέρον, εκτός αν πρόκειται για κατοίκους εξωτερικού, για τους οποίους η προθεσμία άσκησης της αγωγής είναι εφτά χρόνια.
  • Οποιος από πρόθεση προκαλεί με οποιονδήποτε τρόπο ανακριβή εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
  • Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι τα ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία ως ακίνητα "άγνωστου ιδιοκτήτη" θα θεωρείται ότι ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, μόλις, όμως, καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή, δηλαδή μετά από την παρέλευση 8 ετών.
  • Τέλος, καθιερώνεται ο θεσμός του δικαστή Κτηματολογίου, που θα κρίνει όλες τις διαφορές και τα ενδεχόμενα λάθη του Κτηματολογίου.

Ν. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται με νέα «χαράτσια» (2006-11-22 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων (2003-02-27 00:00:00.0)
Παράταση για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες (2002-09-26 00:00:00.0)
Ενστάσεις για εγγραφές στο Κτηματολόγιο (1998-10-24 00:00:00.0)
Αφετηρία για καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας (1998-10-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ