Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του έργου

Παρέμβαση του Σπ. Στριφτάρη κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης μιλώντας χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε το θέμα. "Δεν μπορεί κανείς, είπε, να αρνηθεί την αναγκαιότητα του Εθνικού Κτηματολογίου. Ξέρουμε ότι από τα διάφορα συμφέροντα εμποδίστηκε η πραγματοποίησή του εδώ και 170 χρόνια, από την ίδρυση δηλαδή του νεοελληνικού κράτους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι θα υπάρξουν δυνάμεις συμφερόντων που θα προσπαθήσουν και τώρα και στο μέλλον να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτού του έργου. Το ΚΚΕ ξεκινώντας απ' αυτή τη διαπίστωση κι από τη θέση που λέει πως το κτηματολόγιο πρέπει να πραγματοποιηθεί, διαπιστώνει πως αυτό το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει τη μη ματαίωση της πραγματοποίησης του Εθνικού κτηματολογίου. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό. Εμείς επιφυλασσόμαστε στο τι θα ψηφίσουμε γιατί εκτιμάμε ότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ώστε το έργο να φτάσει στο τέλος του. Αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής". Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να θιγεί το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς με το Κτηματολόγιο και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους καταπατητές και τους κερδοσκόπους. "Αυτών το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημείωσε, δε θα θιγεί; Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα". Επίσης ζήτησε να προστατευτεί η ιδιοκτησία του Δημοσίου και να αξιοποιηθεί στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου η πείρα του υπουργείου Γεωργίας και επιστημονικών φορέων που σχετίζονται με το θέμα.

Τα άλλα κόμματα - ο υπουργός

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Πολιτική Ανοιξη, ενώ η ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή της σ' αυτό, κυρίως από αντιπολιτευτική διάθεση. Ο Εκπρόσωπός της Χρ. Κατσιγιάννης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο περιστασιακό και ξεκομμένο από το αντικείμενό του. Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο αυτό βιαστικά για να ενεργοποιήσει τις κοινοτικές πιστώσεις. Το νομοσχέδιο, όπως ήταν φυσικό εκθείασε ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και απαντώντας στην κριτική ότι αυτό είναι αποσπασματικό, είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει δηλώνοντας ταυτόχρονα πως το νομοσχέδιο είναι μόνο μερικό, γιατί καλύπτει τη μία από τις δυο φάσεις δημιουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Για τη δεύτερη φάση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε 6 μήνες στη Βουλή. Στο ερώτημα γιατί δεν περίμενε την ολοκλήρωση της νομοθετικής επεξεργασίας, ώστε να καταθέσει ένα πλήρες νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, είπε πως ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν μπορούσε να καθυστερήσει η έναρξη εκτέλεσης του έργου του Κτηματολογίου για 6 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ