- Στο φόντο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μέσα σε σωρεία προβλημάτων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές. Και ενώ το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι έχει γίνει πολύ καλή... - 1998-09-11 00:00:00.0"/> - Στο φόντο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μέσα σε σωρεία προβλημάτων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές. Και ενώ το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι έχει γίνει πολύ καλή... - 1998-09-11 00:00:00.0" /> Μέτωπο εργαζόμενων - εκπαιδευτικών για την παιδεία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο εργαζόμενων - εκπαιδευτικών για την παιδεία
  • Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά και στα χρόνια προβλήματα προστίθεται η αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση
  • Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας: Ενωμένος αγώνας ενάντια στα σχέδια παράδοσης της παιδείας στους βάρβαρους νόμους της "αγοράς"

Στο φόντο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μέσα σε σωρεία προβλημάτων ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές. Και ενώ το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και όλα θα πάνε καλά, εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκρούσουν τη συντηρητική λαίλαπα που απλώνεται στα σχολεία, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι φέτος είναι κρίσιμη χρονιά. Ηδη εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 29 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, ενώ ηΣυντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας τονίζει ρητά: "Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην παράδοση της παιδείας στους βάρβαρους νόμους της "αγοράς" και της επιχειρηματικής λογικής".

"Φέτος θα εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που υλοποιούν την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην παιδεία, με πρώτο ορατό αποτέλεσμα την τρομακτική αύξηση της παραπαιδείας, για την οποία η εργατική οικογένεια δαπανά μεγάλο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος", επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων. Τονίζει ότι η κυβέρνηση "θέλει να περιορίσει τη γενική εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών, να "διώξει" από το Λύκειο ένα σημαντικό τμήμα τους, το οποίο να διοχετεύσει σε μια φτηνή, αποσπασματική, περιορισμένη κατάρτιση, σε ένα κύκλωμα υποβαθμισμένων τεχνικών σχολών (ΤΕΕ, ΚΕΚ, ΙΕΚ, σχολές Δήμων και επιχειρήσεων) που θα "παράγουν"μισοειδικευμένο - μισοκαταρτισμένο φτηνό εργατικό δυναμικό. Θέλει να χειραγωγήσει τη νεολαία, ώστε να μην προβληματίζεται, να μη διεκδικεί όλα όσα της ανήκουν, θέλει τους εκπαιδευτικούς χειραγωγημένους, ώστε να υλοποιούν χωρίς αντίσταση κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση, θέλει τα σχολεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

"Στέλνουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, σε κάθε σκοταδιστικό κύκλο και φωνή ότι δε συναινούμε σ' αυτήν την πολιτική", υπογραμμίζει με έμφαση η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων. Και προσθέτει: "Με ενωμένο αγώνα και κοινό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φορείς των γονέων θα αντιπαλέψουμε αυτήν την πολιτική. Από κοινού θα παλέψουμε και θα απαιτήσουμε το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια ενιαία υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, διατήρηση της επετηρίδας, οικονομική και συνεχή αναβάθμιση του εκπαιδευτικού".

Στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας συμμετέχουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Εμποροϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης - Λιοσίων Καματερού, Λιθογράφων, Λογιστών, Συνταξιούχων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Γονείς Πειραιά

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, αφού εύχεται καλή χρονιά, τονίζει ότι "όσο κι αν θέλουμε η νέα χρονιά να είναι καλή, εποικοδομητική και ουσιαστική, εντούτοις οι αρμόδιοι φροντίζουν ακριβώς για τα αντίθετα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται με στόχο να ιδιωτικοποιήσει ό,τι έχει απομείνει από την ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία και να περιορίσει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών να τελειώσει το Λύκειο".

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά τονίζει ότι "επικρατεί χάος στην παιδεία, ενώ οι νέες ρυθμίσεις έχουν θεαματικά αποτελέσματα μόνο σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραπαιδείας". Μάλιστα, κάνουν λόγο για "εμπαιγμό" σε ό,τι αφορά την κατάργηση των εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τη μείωση της εξωσχολικής βοήθειας, τις εξαγγελίες για το ολοήμερο σχολείο και την ενισχυτική διδασκαλία και δηλώνουν ότι "αρνούμαστε να δεχτούμε να μεταχειρίζονται τα παιδιά μας σαν πειραματόζωα, επειδή θέλουν οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν τις εντολές που τους δίνουν από την Ευρώπη". Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά επισημαίνει πως "είναι καιρός να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν αυτές οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, που θα πετάξουν έξω από το σχολείο, τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών οικογενειών".

ΕΛΜΕ Πειραιά

Την τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν τα σχολεία του Πειραιά επισημαίνει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Πειραιά και επισημαίνει πως "η παντελής έλλειψη διαλόγου έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα, μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης". "Ειδικά στα Λύκεια έχουμε το αποκορύφωμα της όλης κυβερνητικής ανευθυνότητας", επισημαίνει η ΕΛΜΕ, αναφερόμενη στην έλλειψη ενημέρωσης για τα ΤΕΕ (ακόμα και πού θα λειτουργήσουν), την καθυστέρηση και το αναχρονιστικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, τις διαρκείς εξετάσεις, τη μη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, την έλλειψη υποδομής και τα 35άρια τμήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θέλουμε σχολεία ασφαλή και ανοιχτά!» (2022-01-15 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία (2020-04-29 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους για την παιδεία (1998-11-26 00:00:00.0)
Σε αποχή από τις εξετάσεις Ιουνίου καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά (1998-11-06 00:00:00.0)
"Οχι" στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης (1998-11-05 00:00:00.0)
Συντονίζουν τον αγώνα τους μαθητές και γονείς (1998-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ