Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοι στους δρόμους για την παιδεία

Παλλαϊκή, πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Με σύνθημα "Ολοι στους δρόμους για την παιδεία", μαθητές, μαζί με φοιτητές, γονείς και εργαζόμενους βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να απαντήσουν με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών και φοιτητών. Στην Αθήνα,το ραντεβού έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και ήδη τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει σχολεία από όλους τους δήμους, γονείς, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και εργαζόμενοι.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας χαιρετίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων για τα ζητήματα της παιδείας και καλεί τα σωματεία, κάθε συνδικαλιστή και εργαζόμενο να πάρει μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. "Η παιδεία είναι ζήτημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τη σημερινή - που έχει παιδιά στα σχολεία - αλλά και την αυριανή εργατική τάξη, που σήμερα βρίσκεται στα θρανία", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και επισημαίνει ότι η ίδια και τα σωματεία "αποφασιστικά θα παρέμβουμε στα ζητήματα της παιδείας και ενεργά θα συμμετέχουμε στο κίνημα της παιδείας".Η ΟΛΜΕ σήμερα πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των καθηγητών στα συλλαλητήρια, τόσο της Αθήνας, όσο και την υπόλοιπης χώρας, ενώ δίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετέχουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Χημικού, Φιλοσοφικής, Οικονομικού Πανεπιστημίου.Επίσης συμμετέχει και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, που χτες και σήμερα έχει κλείσει το Πανεπιστήμιο.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του Πειραιά διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στις 11 το πρωί. Στη συγκέντρωση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.

Εύβοια

Ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις, με παμμαθητικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, απαντάνε σήμερα οι μαθητές στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και στην πολιτική "που κάνει σκουπίδια τα όνειρά τους".

Συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Χαλκίδα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς και πορεία στη Νομαρχία. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και οι μαθητές των σχολείων του Αλιβερίου και του Βασιλικού.

Το Συντονιστικό Μαθητών - Σπουδαστών Χαλκίδας καλεί όλο το λαό να πυκνώσει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα και καταγγέλλει τη στάση ορισμένων λυκειαρχών, καθηγητών, όπως και "αγανακτισμένων πολιτών", που με αυταρχισμό προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές. Ιδιαίτερα, καταγγέλλει τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πρωτοστάτησε στην τρομοκράτηση, στην ανοιχτή κατασυκοφάντηση και το χτύπημα των κινητοποιήσεων. Ο ίδιος χτες το βράδυ, με πρόσχημα την ανάλυση του νόμου 2621/98 για τη συγκρότηση των οργάνων των γονέων, κάλεσε γονείς για ενημέρωση, αλλά το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι καταλήψεις και πώς θα παρέμβουν οι γονείς. Είπε ότι καλά κάνουν να δρουν αυτεπάγγελτα οι εισαγγελείς και δε θα επιτρέψει τον επόμενο χρόνο να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Στο μεταξύ, και χτες εμφανίστηκαν κρούσματα, όπου αστυνομικά όργανα (προφανώς με άνωθεν εντολές) επισκέφτηκαν τα δύο Λύκεια Αλιβερίου που βρίσκονται υπό κατάληψη και κατέγραφαν ονόματα και κινήσεις των μαθητών.

Θήβα

Στη Θήβα,την ίδια ώρα, θα γίνει συγκέντρωση των μαθητών στο 1ο και 2ο Λύκειο και θα ακολουθήσει πορεία με κατάληξη το Γραφείο του νομάρχη και τη Διεύθυνση Ββάθμιας Εκπαίδευσης.

Λιβαδειά

Στη Λιβαδειά,συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσει πορεία στη νομαρχία. Στην παμμαθητική κινητοποίηση συμμετέχουν και τα σχολεία του Ορχομενού.

Ηράκλειο

Στους δρόμους του Ηρακλείου κατεβαίνουν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί, μετά το κάλεσμα των φορέων τους, για να καταγγείλουν με δυναμικό τρόπο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οπως τονίστηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόκειται ουσιαστικά για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αφού για την επιτυχία του δραστηριοποιούνται από κοινού, η Πρωτοβουλία Μαθητών,η ΕΛΜΕ Ηρακλείου,ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του νομού.

Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μαθητών Αστρίντ Οκλάντ,περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, όπου, αν και τελειώνει ο Νοέμβρης, τα περισσότερα υπολειτουργούν. Από την πλευρά τους, η αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή και Μανώλης Ρουσογιαννάκης, αντίστοιχα, κατήγγειλαν τον Γερ. Αρσένη για αυταρχισμό, τονίζοντας ότι: "Αν εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο με στρατιωτικό τρόπο, τότε δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο στο χώρο της εκπαίδευσης".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι μαθητές θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο και οι εκπαιδευτικοί, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Πάτρα

Το συντονιστικό αγώνα των μαθητών της Πάτρας καλεί το λαό της πόλης σε παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία σήμερα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας) στην Πάτρα.

Πύργος

Στον Πύργο,το 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ και το 1ο Γυμνάσιο διοργανώνουν πορεία.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα,η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Μαθητών καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το μεσημέρι στα Γενικά Λύκεια και πορεία.

Κεφαλονιά - Ζάκυνθος

Σε συλλαλητήριο καλεί τους μαθητές της Κεφαλονιάς το Ενιαίο Λύκειο Ληξουρίου, ενώ πορεία διοργανώνουν σήμερα και οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Ζακύνθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ