- Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αγώνων στο χώρο της παιδείας, με τη μεθοδευμένη παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά... - 1998-11-26 00:00:00.0"/> - Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αγώνων στο χώρο της παιδείας, με τη μεθοδευμένη παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά... - 1998-11-26 00:00:00.0" /> Στα πιο αυταρχικά μέτρα καταστολής καταφεύγει η κυβέρνηση | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα πιο αυταρχικά μέτρα καταστολής καταφεύγει η κυβέρνηση
  • Σάλος από τη μεθοδευμένη εισαγγελική παρέμβαση στις μαθητικές κινητοποιήσεις
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ
  • Την ικανοποίησή της για την "ετοιμότητα των δικαστικών αρχών", εκφράζει η κυβέρνηση

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης των αγώνων στο χώρο της παιδείας, με τη μεθοδευμένη παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και οι πολιτικές νεολαίες καταδίκασαν τη νέα αυταρχική ενέργεια. Χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, ζητώντας τους να αναστείλουν έστω και τώρα αυτήν την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αντιπαιδαγωγική ενέργεια. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση - μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου - επιχειρούσε να κρυφτεί πίσω από τη θεωρία περί... ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα έσπευδε να εκφράζει την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα των δικαστικών αρχών!

Χτες οι μηχανισμοί καταστολής ενεργοποιήθηκαν και εκτός Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη ομάδα "Ζητάδων", με πρόσχημα την κλοπή μιας τσάντας, που περιείχε ναρκωτικά, εισέβαλε θεαματικά χτες στο 2ο Λύκειο Συκεών που βρίσκεται σε κατάληψη. Οι "Ζητάδες" έκαναν σωματική έρευνα σε όλους τους μαθητές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σχολείο!

Στο 4ο Γυμνάσιο της Λάρισας, που και αυτό τελεί υπό κατάληψη, εμφανίστηκαν χτες δύο περιπολικά. Αστυνομικοί με στολή και πολιτικά μπήκαν στο σχολείο. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και στο 1ο Λύκειο, αλλά δεν προχώρησαν, μετά τις αντιδράσεις των μαθητών.

Ομως, θεωρείται βέβαιο ότι οι κυβερνητικές αυταρχικές μεθοδεύσεις θα πέσουν στο κενό, καθώς μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις συντονισμένες κινητοποιήσεις για να ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο Ορ. Κολοζώφ επισημαίνει τα εξής:

"Σε εκφοβισμό των μαθητών και σε ποινικοποίηση των αγώνων τους προχωρά η κυβέρνηση, δείχνοντας ότι δε διστάζει να καταφύγει και στα πιο αυταρχικά μέτρα για να καταστείλει με κάθε τρόπο τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του Ν. 2525 στην Παιδεία. Το υπουργείο Παιδείας μέσω του προϊσταμένου της Δ Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απευθύνθηκε με έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας. Αποτέλεσμα είναι ο εισαγγελέας κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις στα σχολεία της Αττικής. Την έρευνα θα διενεργήσει η Αστυνομία, με την εντολή να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τόσο τον αναφερόμενο προϊστάμενο, όσο και τους γυμνασιάρχες, λυκειάρχες, γονείς και μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Ο κ. εισαγγελέας όμως δεν αρκείται μόνο σ' αυτά, ζητά από την Αστυνομία να διαπιστώσει την κατάσταση στα σχολεία και να λάβει όλα τα "ενδεικνυόμενα" μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους".

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους δύο υπουργούς: "Αυτός είναι ο εκπαιδευτικός ρόλος της κυβέρνησης; Με τους εκφοβισμούς και τις διώξεις θα "πείσει" τους μαθητές να μην ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν το δίκιο τους;".

Επιμένει αυταρχικά η κυβέρνηση

Η προπαγάνδα της τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίστηκε όμως από την κυβέρνηση. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι πέραν της επιβολής της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μέγιστη φροντίδα της κυβέρνησης είναι "η εφαρμογή των νόμων" (σ. σ.: που προφανώς διασαλεύονται από τον αναβρασμό στην Παιδεία)!

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο Δ. Ρέππας για την εισαγγελική παρέμβαση, ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, άμεση ή έμμεση, με την πρωτοβουλία δικαστικών οργάνων". Ταυτόχρονα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέφυγε δείξει την ικανοποίησή του για ετοιμότητα των δικαστικών αρχών. "Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να μένει μετέωρη, χωρίς να απαντά σε θέματα που της θέτουν" ήταν η απάντησή του, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο διευκολύνεται η υποτιθεμένη κυβερνητική διάθεση - όπως ο ίδιος την παρουσίασε - για "διάλογο και συνεννόηση", με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ενδεικτική, δε, της κυβερνητικής αντίληψης περί "διαλόγου", ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν ο υπουργός Παιδείας θα δεχτεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της σημερινής εκπαιδευτικής κινητοποίησης: "Δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση", ήταν τα λόγια του...

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατέφυγε για μια ακόμα φορά στην υποκρισία. Οταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να αποσυνδεθεί η εισαγγελική δίωξη από τις κυβερνητικές διαθέσεις, δεδομένων των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας, που - πρόσφατα - μιλούσαν για αντιμετώπιση των... παρανομιών στις οποίες υποπίπτουν οι κινητοποιούμενοι, ο κ. Ρέππας απάντησε ως εξής: "Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι"...

Αξιοσημείωτο, δε, είναι το υπερασπιστικό ύφος του Δ. Ρέππα όσον αφορά τον σχολικό λειτουργό που ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση. "Οι πολίτες, πολύ περισσότερο εκείνοι που έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, όταν ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκύψει και κατά την άποψή τους χρίζουν αντιμετώπισης, καλό είναι να αναλαμβάνουν τις κατά τη γνώμη τους σωστές πρωτοβουλίες",είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, από τη μια να υποβαθμίσει τη σημασία της παρουσίας εισαγγελέων και αστυνομίας στα σχολεία, αλλά και η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρεί ορατή τη "Δαμόκλειο σπάθη" πάνω από τα κεφάλια των μαθητών: Η όλη υπόθεση "αφορά μία προκαταρκτική εξέταση, ...είναι μία πρωτοβουλία πρώτης βαθμίδας που έχει σχέση κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών, ώστε να γνωρίζει όλες εκείνες τις παραμέτρους που έχουν προκύψει από τις κινητοποιήσεις σε διάφορα σχολεία", είπε ο κ. Ρέππας, για να συμπληρώσει, σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν θα ασκηθούν διώξεις, ότι "τα όργανα που ασχολούνται θα διατυπώσουν τη θέση τους και θα μας πουν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Είναι κάτι, που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα. Δεν αφορά εμάς"...

Καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι

Τις "αυταρχικές μεθοδεύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει το ογκούμενο κύμα στο χώρο της παιδείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση", καταγγέλλει με δριμύτητα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και χαιρετίζει τους αγώνες στην παιδεία.

"Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που βιώνουμε τη "νέα τάξη πραγμάτων" στους χώρους εργασίας, την τρομοκρατία, την ασυδοσία και την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μας μετατρέψει σε απασχολήσιμους, έχουμε καταλάβει πλέον ότι η κυβέρνηση, εκτελώντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μέσα από την πολιτική της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου, περιορισμού μορφωτικών δικαιωμάτων, την πολιτική λιτότητας για την εκπαίδευση - προσπαθεί να διαμορφώσει το μοντέλο του μελλοντικού εργάτη. Ενας εργάτης αναλώσιμος, με μισή μόρφωση και μισά δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή " σημειώνει ο Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ