Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΥΚΩΤΟ ΒΑΡΗΣ
Θάβουν κάτω από το τσιμέντο τα αρχαία

Μπορεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία να χαρακτήρισε εγγράφως την περιοχή εξαιρετικά σημαντική,οι εργολάβοι όμως συνεχίζουν την καταστροφή με τις εργασίες ανέγερσης του μεγάλου κτιρίου μέσα στο δάσος Πευκωτό της Βάρης, στην περιοχή του Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Ερευνας Αλ. Φλέμινγκ. Προχτές το απόγευμα μάλιστα συνεργεία της κατασκευάστριας εταιρίας έριξαν ποσότητες μπετόν σε σημεία του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου, στον οποίο η Αρχαιολογική Υπηρεσία απαγόρευσε κάθε εργασία.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε εγγράφως στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Βάρης, ζητώντας παράλληλα "να επανεξετάσει το ζήτημα της ολικής αναστολής των εκτελούμενων εργασιών και στο κυρίως κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα ορατά αρχαία οικοδομικά λείψανα, καθώςαπό το Αστυνομικό Τμήμα της Βάρης να προβεί στις δικές του ενέργειες".

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, στο βωμό της απόφασης των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ να χτιστεί εκεί ένα κτιριακό συγκρότημα έκτασης 5.010 τετραγωνικών μέτρων έχουν ήδη θυσιαστεί 8 στρέμματα δάσους χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η σχετική οδηγία της ΕΟΚ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως αν η έκταση είναι δασική ή αγροτική και αγνοώντας την αντίθετη άποψη του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, για τις εργασίες δεν είχε ενημερωθεί ούτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία (Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) με έγγραφό της στις 19 Νοέμβρη, προς το Δήμο της Βάρης, γνωστοποιεί, μεταξύ άλλων, ότι "στην ιδιοκτησία του ιδρύματος Φλέμινγκ υπάρχουν διάσπαρτα ορατά αρχαία λείψανα..., τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου και το Σύνταγμα... Στην αυτοψία, την οποία διενήργησε η υπηρεσία μας, διαπιστώθηκαν αρχαία οικοδομικά λείψανα στην ανατολική πλευρά της οικοδομής, καθώς και στη νότια, όπου έχει διανοιχτεί χωματόδρομος διέλευσης μηχανημάτων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν έχουν καταστραφεί αρχαία στο χώρο της οικοδομής... Η περιοχή εμφανίζει μια συνέχεια, εξαιρετικά σημαντική για την αρχαία τοπογραφία και τοπιογραφία". Ετσι προχώρησε στην απαγόρευση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος του κτιρίου χώρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα, χωρίς όμως να κάνει λόγο για το κτίσμα, που έχει ήδη ανεγερθεί και την καταστροφή που έχει γίνει.

Από την πλευρά της, χτες, η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας έδωσε εντολή στο Δασαρχείο Πειραιά να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση του έργου.

Οι κάτοικοι, επίσης, μαζί με τη δημοτική αρχή και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, συνεχίζουν τις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο. Επιπλέον έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προτίθενται να καταγγείλουν το γεγονός και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ