Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνεί για νομαρχίες - διοικητικούς μηχανισμούς

Οικονομικές διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά της ΝΑ ζητά η ηγεσία της ΕΝΑΕ, με στόχο απλά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών

Ρόλο καλού διαχειριστή "διεκδικεί" για το θεσμό η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), καθώς η μόνη ένστασή της στο σχέδιο νόμου για τους "Οικονομικούς Πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ)" είναι ότι δεν εγγυάται την κάλυψη των δαπανών των νομαρχιών, εκείνων που θα τους επιτρέπουν απλά και μόνον να λειτουργήσουν. Οι οικονομικές διορθώσεις που ζητά να υπάρξουν στο εν λόγω σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν αμφισβητούν το φορομπηχτικό του περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα αποσυνδέουν τη ΝΑ από τον όποιο αναπτυξιακό ρόλο και προοπτική. Αντίθετα, αναδεικνύεται ως "αίτημα", να λειτουργήσουν οι νομαρχίες ως απλοί διοικητικοί μηχανισμοί του κράτους.

Το "αίτημα" διευκρίνισαν χτες ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, Ε. Κουλουμπής,Δ. Ευσταθιάδης και Θ. Κατριβάνος,αντίστοιχα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω ζήτησαν, κατ' αρχήν, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο 1998. Διαφορετικά, είπαν, θα ισχύσει η απόφαση του τακτικού συνεδρίου της Ενωσης, που προβλέπει πως αν δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, τα Νομαρχιακά Συμβούλια δε θα ψηφίσουν προϋπολογισμούς. Επίσης ζήτησαν να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, που προβλέπει πως το 1999 θα δοθούν στις ΝΑ 90 δισ. δραχμές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) - ποσοστά επί κρατικών φόρων, που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση κλέβει από τη ΝΑ περίπου 20 δισ. δραχμές. Κι αυτό γιατί με βάση τα έσοδα των κρατικών φόρων - που αναγράφονται στον προϋπολογισμό του 1999 - ποσοστά των οποίων εισπράττει η ΝΑ, ο θεσμός πρέπει να λάβει 109,8 δισ. δραχμές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ενωσης ζήτησαν να αυξηθεί το ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης οικοπέδων, ακινήτων και αγροκτημάτων, που θα εισπράττει ως ΚΑΠ η ΝΑ, από 10 σε 13%. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται χρηματικά σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΝΑΕ, προκειμένου να "καλυφθεί" η οικονομική ανέχεια του θεσμού!

Αλλωστε, όπως έγινε σαφές στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ανησυχία είναι να μπορούν οι νομαρχίες, από την 1η Γενάρη 1999, να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, το ρεύμα, τα χαρτιά, τα μολύβια, γενικά τις λειτουργικές δαπάνες, άντε και τα προνοιακά επιδόματα... Και βέβαια, στο απυρόβλητο άφησαν την κυβερνητική επιταγή, όπως ορίζεται και στο νομοσχέδιο, να αυξήσουν οι ΝΑ τις δαπάνες τους που προέρχονται από τέλη. Προφανώς, αυτή είναι και η διέξοδος που προτείνουν απέναντι στην πενιχρή επιχορήγηση του θεσμού.

Δηλωτική, πάντως, της... προφορικής πρόθεσης της ηγεσίας της ΕΝΑΕ να "διεκδικήσει" ακόμα και αυτές τις πενιχρές οικονομικές "διορθώσεις" είναι η εμπιστοσύνη του προέδρου της Ενωσης στην υπόσχεση του υφυπουργού Εσωτερικών, ότι "το λάθος των τριών δισ. δραχμών θα διορθωθεί"! Εμπιστοσύνη, που δείχνει την πραγματική πρόθεση της ΕΝΑΕ, να κάνει "γαργάρα" τα 20 δισ. που κλέβουν από το θεσμό με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς. Την εμπιστοσύνη αυτή συνόδευσε η έμμεση δικαιολόγηση της κυβέρνησης για την κλοπή των 20 δισ., από τον Δ. Ευσταθιάδη, λέγοντας πως αυτή έγινε για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. "Η επίσημη απάντηση είναι ότι τα 113 δισ. δραχμές θα μας δοθούν από το αποθεματικό της κυβέρνησης... Αλλά δεν μπορείς να περιμένεις οποιοδήποτε αποθεματικό", είπε ο Δ. Ευσταθιάδης, προσπαθώντας προφανώς να πείσει τον εαυτό του. Και να δικαιολογήσει, έτσι, τη σκέψη της ΕΝΑΕ να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση νομαρχών στις 7 Δεκέμβρη και παράσταση έξω από τη Βουλή, όταν θα συζητείται το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ