Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Να δοθούν τα χρωστούμενα

Κυβέρνηση και ΟΛΠ παρακρατούν δημοτικό χρήμα, που είναι αναγκαίο για να ανασάνει η περιοχή

Πάνω από διακόσια πενήντα εκατομμύρια παρακρατήθηκαν από το Δήμο Περάματος από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998. Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τους αγώνες τους, διεκδικώντας αυτούς τους πόρους. Ταυτόχρονα έχουν καταλήξει σε ένα πακέτο πέντε αναπτυξιακών προτάσεων, που η πραγματοποίησή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση όχι μόνο του δήμου, αλλά της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη τους θέτει προ των ευθυνών τους.

"Απευθυνόμαστε προς εσάς γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε τα προβλήματα της περιοχής μας, αλλά και να πάρετε θέση προσωπικά", σημειώνει ο Γ. Πατσιλινάκος και προσθέτει: "Στο Δήμο Περάματος εκτός των τοπικών προβλημάτων που προσπαθούμε να λύσουμε, παρά τα πενιχρά οικονομικά που δίνετε στους δήμους (για το τρέχον έτος πάνω από 250 εκατομμύρια παρακρατήθηκαν μόνο από το δήμο μας από τον προϋπολογισμό του 1989) μετά από συζήτηση με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης μας και όχι μόνο, καταλήξαμε σε ένα πακέτο πέντε αναπτυξιακών προτάσεων που θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά". Καταλήγοντας ο δήμαρχος Περάματος τονίζει ότι με τις προτάσεις αυτές ο δήμος έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και περιεχόμενο αγώνων και δράσης. "Η τετραετία αυτή προβλέπεται σαν η πιο σημαντική της πόλης και η συμμετοχή των πολιτών σ' αυτή την προσπάθεια είναι η καλύτερη εγγύηση επιτυχίας", υπογραμμίζει.

Οι προτάσεις του Δήμου Περάματος αφορούν την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που αποτελεί τη μοναδική παραγωγική πηγή της περιοχής. Την αναβάθμιση του Ανω Περάματος, την ενσωμάτωσή του στο Κάτω Πέραμα και συνολική ανάπλαση της πόλης. Το σταμάτημα των εγκληματικών επιχωματώσεων και περιφράξεων της παραλίας από τον ΟΛΠ, που στερούν το Πέραμα από τη θάλασσα. Την αξιοποίηση του χώρου της "Χωράφας". Την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μετεγκατάστασης των εταιριών πετρελαιοειδών μέχρι το 2001.

Να σημειωθεί ότι ενώ η κεντρική εξουσία στερεί και τους λιγοστούς πια θεσμοθετημένους πόρους από το δήμο, ο ΟΛΠ με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης αρνείται να πληρώσει τα 500 εκατομμύρια ανταποδοτικών τελών το χρόνο που του έχει επιβάλει ο δήμος. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νέο ΔΣ του Οργανισμού δε θα μετέχει πλέον εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενα άλλο αίτημα του δήμου, της είσπραξης 100 εκατομμυρίων το χρόνο από το πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας, καρκινοβατεί.

Με τα χρήματα αυτά και όσα παρακρατεί η κυβέρνηση θα μπορούσαν να πληρωθούν χρέη του δήμου και να γίνει σημαντικό έργο για τους δημότες. Παρ' όλα αυτά η αύξηση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, που φέτος ήταν μηδενική, το 1999 θα κινηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο Γ. Πατσιλινάκος τονίζει ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα ισοζύγιο, σημειώνοντας ότι θα αγωνιστεί για να μην πληρώσουν οι δημότες αυτά που χρωστά η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ