Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το "μάρμαρο" θα πληρώνουν πάλι οι δημότες

Ενας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός, στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, ετοιμάζεται στα γραφεία του Δήμου της Αθήνας για το 1999

Φορομπηχτικός θα είναι κατά βάση και ο προϋπολογισμός του 1999 στο Δήμο Αθηναίων. Τα έσοδα του πρώτου δήμου της χώρας θα βασιστούν στην υπερφορολόγηση των δημοτών, στην επιβολή αυξημένων και πρόσθετων δημοτικών τελών για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος στους Αθηναίους, στο χαράτσωμα, που θα μειώσει παραπέρα το ήδη ισχνό εισόδημα των εργαζομένων.

Μιλώντας στο "Ρ", ο αρμόδιος για τα οικονομικά, αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Γιατράκος,είπε πως ο δημοτικός προϋπολογισμός του '99 βρίσκεται ακόμα υπό κατάρτιση, εφόσον εκκρεμεί το ζήτημα των 60 δισ. δρχ. που ζητά η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής από την κυβέρνηση, ως οφειλόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 1998. Η δημοτική αρχή της Αθήνας αναμένει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος, προκειμένου να καθορίσει και τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Και συγκεκριμένα, να καθορίσει το ύψος της αύξησης των δημοτικών τελών.

Η αύξησή τους αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη του πληθωρισμού, που προβλέπει η κυβέρνηση για το 1999. Ο Ν. Γιατράκος υποστήριξε, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, πως οι αυξήσεις αυτές δεν μπορεί να καθορίζονται με βάση τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά με βάση τις ανάγκες που εκτιμά η διοίκηση του δήμου ότι υπάρχουν.

Σημείωσε πως αν η δημοτική αρχή αποφασίσει, για τον επόμενο χρόνο, να κάνει "σφιχτή", "περιοριστική" οικονομική πολιτική, το νούμερο της αύξησης μπορεί να είναι μονοψήφιο. Αν επιλέξει να προχωρήσει σε "επενδύσεις", η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Εξάλλου, επισήμανε πως και το '99 τα περισσότερα έσοδα του δήμου θα προέλθουν από τη φορολόγηση των δημοτών.

Εχουν... παράδοση

Ο προϋπολογισμός που κατάρτισε για το '98 η δημοτική αρχή της Αθήνας προέβλεπε έσοδα 117.337.864.000 δρχ. Απ' αυτά, μόλις τα 17.631.612.000 προέρχονταν από την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή, μόνο το 15% των φετινών εσόδων του δήμου. Τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από τέλη, φόρους, δικαιώματα, πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις, που πληρώνει ο αθηναϊκός λαός. Επιπλέον, στην περίοδο '94 - '98, η δημοτική αρχή της Αθήνας αύξησε τα τέλη φωτισμού, για τις κατοικίες κατά 56,7% και για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 56,4%.

Και την ώρα που φορολογεί άγρια τους Αθηναίους, αρνείται να διεκδικήσει αύξηση της πενιχρής χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρνείται να διεκδικήσει τους αυθαίρετα παρακρατημένους από την κυβέρνηση πόρους της ΤΑ, που για την Αθήνα ξεπερνούν στα 100 δισ. δρχ. Αρνείται να διεκδικήσει, ουσιαστικά, ακόμα κι αυτά τα 40 δισ. δρχ. που είχε υποσχεθεί, επί πρωθυπουργίας του, ο Α. Παπανδρέου, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στον τότε υποψήφιο δήμαρχο Θ. Πάγκαλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ