Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας

Γίνεται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα

Ο πόνος και το αίσθημα της κόπωσης είναι από τα πιο συχνά προβλήματα των ασθενών με καρκίνο, με σοβαρότατες επιδράσεις στην ευεξία και συνολικά στην ποιότητα ζωής. Η συχνότητα του πόνου ποικίλει ανάλογα με το είδος και το στάδιο της νόσου, αφορά δε γενικά ποσοστό πάνω από το 50%.

Το αίσθημα της κόπωσης αποτελεί ένα παραγνωρισμένο σύμπτωμα, μολονότι είναι πολύ συχνό. Μικρό μόνο ποσοστό ασθενών το αναφέρει (30%), ενώ είναι ακόμα μικρότερο το ποσοστό των γιατρών που ρωτά γι' αυτό. Το αίσθημα της κόπωσης επηρεάζει σε πολύ υψηλό ποσοστό την ποιότητα ζωής (60%), καθώς εκτός από τη δυσάρεστη αίσθηση, δυσχεραίνει τη συμμετοχή στην οικογένεια αλλά και τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Η αναιμία και κυρίως η προκαλούμενη από την εφαρμογή χημειοθεραπείας είναι ένα από τα κύρια αίτια του αισθήματος κόπωσης.

Τα δύο αυτά συχνά συμπτώματα, καθώς και οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισής τους, θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικού συμποσίου που θα γίνει στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αύριο, στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", και λήγουν στις 29 Νοεμβρίου 1998.

Το συνέδριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι εθελοντικών φορέων που δρουν στον αντικαρκινικό χώρο, αλλά και δημοσιογράφοι. Μεταξύ των άλλων, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα: "Μέσα Ενημέρωσης και ασθενείς με καρκίνο. Διαπιστώσεις και προβληματισμοί".

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα "Τζένη Καρέζη" και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας θα απονείμει τιμητική διάκριση στον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Ιδρύματος "Τζένη Καρέζη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ