Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Του χρόνου οι φετινές αυξήσεις!

Απίστευτη κοροϊδία - και ταλαιπωρία - των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με τη σιωπηρή συνδρομή της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Το υπουργείο Υγείας είναι το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), όμως δε γνωρίζει πότε θα χορηγηθεί στους δικαιούχους η αύξηση του επιδόματος πρόνοιας.

Δεν πρόκειται για καμιά καινούρια αύξηση, αλλά για εκείνη την αύξηση στα επιδόματα πρόνοιας που χρωστά η κυβέρνηση στα ΑμΕΑ απ' την 1.1.1998. Είναι η ίδια αύξηση - κατά 10% - που εξήγγειλε με στόμφο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 25.2.1998.

Η αύξηση των επιδομάτων Πρόνοιας έχει ενσωματωθεί στο νόμο 2646/98 και απ' το υπουργείο Πρόνοιας έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση. Πλην όμως βρίσκεται στα συρτάρια του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και είναι άγνωστο πότε θα υπογραφεί και πολύ περισσότερο από πότε θα ισχύσει η καταβολή των αυξήσεων κατά 10%. Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί το 1999, καθώς η καταβολή των επιδομάτων γίνεται στις 13 κάθε δεύτερου μήνα. Ηδη έχει καταβληθεί το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οχτώβρη του 1998 και το τελευταίο δίμηνο του 1998 (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) θα καταβληθεί, το γρηγορότερο, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη του 1999. Επομένως - αν οι αυξήσεις χορηγηθούν στο επόμενο δίμηνο - σίγουρα θα πάνε για τις αρχές του 1999 ή ακόμα αργότερα, εφόσον δε δοθούν το επόμενο δίμηνο.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη. Αποφασίζει, δηλαδή, στην αρχή της χρονιάς κάποιες - εξευτελιστικές - αυξήσεις στα επιδόματα πρόνοιας, τις εξαγγέλλει προς επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και στη συνέχεια τις χορηγεί τον επόμενο χρόνο...

Το ίδιο έγινε και το 1997. Οι αυξήσεις - κατά 15% - δόθηκαν το Μάρτη του 1998 (!) - κι έτσι τα επιδόματα πρόνοιας διαμορφώθηκαν στα επίπεδα που φαίνονται στον πίνακα.

Εκτός απ' την καθυστέρηση των αυξήσεων των επιδομάτων, τα ΑμΕΑ αντιμετώπισαν και καθυστέρηση στην καταβολή των ίδιων των επιδομάτων το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 1998. Οταν όμως οι δικαιούχοι πήραν τις επιταγές και πήγαν να εισπράξουν τα χρήματα ανακάλυψαν ότι αυτές ήταν ακάλυπτες. Ετσι, άνθρωποι με τρομακτικές ανάγκες αντιμετώπισαν μια απίστευτη ταλαιπωρία. Τελικά η καταβολή των επιδομάτων άρχισε, με δέκα μέρες καθυστέρηση, την περασμένη Δευτέρα.

Στην αυθαίρετη απόφασή της για ετεροχρονισμένη χορήγηση των αυξήσεων η κυβέρνηση έχει τη σιωπηρή συνδρομή της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - η οποία σε κάθε, άλλη, περίπτωση που βρίσκει αυτοπροβάλλεται ως ο θεσμικός εκφραστής του κινήματος των ΑμΕΑ. Ομως στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, όταν ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Χ. Χουρδάκης έθεσε το θέμα της καθυστέρησης των αυξήσεων - που συνοδεύτηκε με την πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και για τον προϋπολογισμό του 1999 - η πλειοψηφούσα - "όλων των αποχρώσεων" - φιλοκυβερνητική παράταξη τοποθετήθηκε αρνητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ