Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Αρχή με συλλαλητήριο την 1η Δεκέμβρη στην Ορεστιάδα

Ετοιμάζονται και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης

Με μαχητικό συλλαλητήριο την 1η Δεκέμβρη στην Ορεστιάδα,ανοίγει ο κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών του Εβρου.Ηδη στο νομό δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και μέσα από συσκέψεις με τους αγρότες κατέληξε στο πλαίσιο αιτημάτων που θα διεκδικήσει μέσα από σειρά κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές. Μεταξύ άλλων οι αγρότες του Εβρου διεκδικούν την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και αύξηση του πλαφόν στο ύψος των δυνατοτήτων της χώρας, παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε η συγκέντρωση σιτηρών και καλαμποκιού να γίνει στην τιμή των 55 δρχ., μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αύξηση 20% της τιμής των τεύτλων και μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής, διαγραφή των τόκων υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων από τα χρέη και εξόφλησή τους με όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του πληθωρισμού.Ιδιαίτερα φέτος, τα βασικά προϊόντα της περιοχής πλήγηκαν σημαντικά από τις κακές καιρικές συνθήκες και οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οριστικής χρεοκοπίας αφού δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν για τις καταστροφές. Βαμβάκια και καλαμπόκια σε ποσοστό 40% και τεύτλα σε ποσοστό ως και 70%, έχουν μείνει αμάζευτα στα χωράφια εξαιτίας των παρατεταμένων πρώιμων βροχοπτώσεων που ξεκίνησαν από τις αρχές του Οκτώβρη. Ταυτόχρονα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι, οι αποδόσεις ήταν μειωμένες σε ποσοστό πάνω από 30%. Οι παραπάνω ζημιές στις καλλιέργειες δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΛΓΑ γι' αυτό και οι αγρότες επαναφέρουν το πάγιο αίτημα χρόνων για αλλαγή του κανονισμού του Οργανισμού ώστε να καλύπτει πλήρως και για όλες τις καταστροφές τους αγρότες και κτηνοτρόφους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Πιο ειδικά για τις συγκεκριμένες ζημιές, οι αγρότες του Εβρου ζητούν να ενεργοποιηθούν τα ΠΣΕΑ και να αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών. Επίσης να αποζημιωθούν 100% σε οποιοδήποτε ύψος και αν ανέρχονται οι ζημιές. Τέλος, απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει την οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ όπως υποχρεώνεται από το νόμο και να πάρει πίσω το νέο κανονισμό που προβλέπει τη λειτουργία του στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας.

Στο δρόμο του αγώνα ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αξιού, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, αποφασίστηκε να γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης και μέσα από νέα σύσκεψη να καταλήξουν στις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουν και πιθανά θα ξεκινήσουν στα μέσα του Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες οι ζημιές σε καλλιέργειες από βροχοπτώσεις και χαλάζι (2021-06-03 00:00:00.0)
Παλεύουν για την προστασία της παραγωγής και για την επιβίωσή τους (2021-04-24 00:00:00.0)
Καταστροφές από τη χαλαζόπτωση (2003-07-22 00:00:00.0)
Καταστροφή από χαλάζι στο θεσσαλικό κάμπο (1999-08-24 00:00:00.0)
Χαλάζι και κυβέρνηση "χτυπούν" τους αγρότες (1999-07-01 00:00:00.0)
Νέες καταστροφές από πλημμύρες (1999-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ