Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Νέες καταστροφές από πλημμύρες

Περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργειών "πνίγηκαν" από τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Εβρο

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τους αγρότες του Εβρου, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, που, παρά τα όσα μεγαλόστομα εξαγγέλλει κάθε χρόνο, αρνείται να πάρει μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του μόνιμου πλέον κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Εβρου και των δραματικών συνεπειών του. Πριν προφτάσουν να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις για τη μεγάλη παραγωγή (καλαμπόκια, βαμβάκια τεύτλα, πατζάρια κλπ.), που έχει μείνει αμάζευτη στα χωράφια εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, ένα νέο πλήγμα ήρθε να προστεθεί στα ήδη οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και έχουν καθοριστικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους. Περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν είτε επειδή έσπασαν τα κακοφτιαγμένα αναχώματα είτε γιατί τα τοπικά νερά από τις βροχοπτώσεις δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο στον ποταμό Εβρο, επειδή ανέβηκε η στάθμη του.

Τις μέρες αυτές, οι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων συνολικά μέτρα στήριξης της παραγωγής και του εισοδήματός τους, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει τις ζημιές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που ήδη υπέστησαν. Σήμερα το πρωί, αναμένεται να αποσύρουν τα τρακτέρ από την εθνική οδό στο ύψος της Ορεστιάδας, όπου τα έχουν παρατάξει από την περασμένη Δευτέρα και να αποκλείσουν συμβολικά κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες περιορίστηκαν στις "συνήθεις ύποπτες" παραποτάμιες περιοχές Πέπλου,Τυχερού,Αμορίου,Λαβάρων και Σουφλίου.Συνολικά πλημμύρισαν 8.000 στρέμματα στο Πέταλο, στις Φέρες από ανάχωμα που έσπασε, ενώ 30.000 στρέμματα σε όλη την παρέβρια περιοχή από τα τοπικά νερά που δεν μπορούν να διοχετευτούν στον ποταμό, εξαιτίας της αυξημένης στάθμης του. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως του Τυχερού, είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε ενάμιση μήνα πλημμυρίζει ο κάμπος. Η πρώτη σημειώθηκε στις αρχές του χρόνου, όταν έσπασε το ημιτελές φράγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 7.000 στρέμματα.

Εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε δεν μπορούν να γίνουν ακόμη, αφού τα νερά δεν έχουν απορροφηθεί και καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των γεωπόνων. Χτες η στάθμη του ποταμού έπεσε κάτω και από το όριο επιφυλακής, που είναι τα 5 μέτρα, όμως το πρωί της περασμένης Κυριακής πλησίασε ακόμη και τα όρια επικινδυνότητας (5,80) φτάνοντας τα 5,60μ.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για το πρόβλημα κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου:

"Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στις παραποτάμιες περιοχές του Εβρου αποτελούν χρόνιο πρόβλημα και οφείλονται στην έλλειψη σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου, την ώρα που το κόστος των καταστροφών στις καλλιέργειες και στα έργα υποδομής είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από την κατασκευή του έργου.

Η κατασκευή σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου, που θα προστατεύει άπαξ και διά παντός την περιοχή, είναι επιτακτική ανάγκη και πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Νομού. Αποτελεί έργο εθνικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας, γι' αυτό και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα μεγάλα έργα", σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: "Να γίνει άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των καταστροφών στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Να συμπεριληφθεί στα μεγάλα εθνικά έργα η μελέτη και η κατασκευή σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου στο Νομό Εβρου, που θα λύσει στο διηνεκές και αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ