Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναμενόμενο τραγικό ατύχημα...

Τεράστιος κίνδυνος από πυρκαγιά - αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται εργαζόμενος

Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στις 2.30 περίπου τα ξημερώματα στο διυλιστήριο της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό ενός εργαζόμενου, ενώ κινδύνευσαν δεκάδες άλλοι,καθώς και η γειτονική κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά σβήστηκε μετά τρεις ώρες προκαλώντας σημαντικές ζημίες στη μονάδα, ενώ οι υπεύθυνοι της ΕΚΟ εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μήνες για να ξαναλειτουργήσει ομαλά.

Λίγο πριν τυλίξουν το εργοστάσιο τεράστιες φλόγες, σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη στη μονάδα κλασματικής απόσταξης. Ενας εργαζόμενος, ο Νικηφ. Κοχλιαρίδης,39 χρόνων, που υπέστη σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" και όπως δήλωσαν χθες το απόγευμα οι γιατροί, η κατάσταση του είναι κρίσιμη λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων.

Σημειώνεται ότι τα 70 άτομα που είχαν βάρδια και 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 55 άνδρες έδωσαν πραγματική μάχη με τη φωτιά για να μην επεκταθεί στις δεξαμενές. Πρόκειται για το δεύτερο στη σειρά μεγάλο ατύχημα που γίνεται στην ΕΚΟ τα δύο τελευταία χρόνια. Στο προηγούμενο, που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1997, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την ώρα που προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά. Μόλις πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος είχαν κατέλθει σε απεργία ζητώντας μεταξύ άλλων την κάλυψη των 150 κενών θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία των εργοστασίων.

Με χθεσινή του ανακοίνωση το σωματείο, αφού εκφράζει τη λύπη του και την αμέριστη συμπαράσταση στον τραυματία, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τους αγώνες για πρόσληψη προσωπικού και κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, που δημιουργήθηκαν λόγω συνταξιοδότησης πολλών εργαζομένων, για δημιουργία μόνιμης ομάδας πυρασφάλειας και για πληρέστερη εξασφάλιση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

"Αυτό το τραγικό ατύχημα είναι μια φυσική συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι σε μια στρατηγικής σημασίας μονάδα, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου και η οποία μεθοδικά οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι εντατικοποίηση και μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καταστάσεις που δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, η οποία επισκέφθηκε το εργοστάσιο μετά το ατύχημα.

Με αφορμή το νέο αυτό ατύχημα στην ΕΚΟ έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα της έλλειψης ενός συντονισμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων στη Θεσσαλονίκη. Η οδηγία "SEVESO", με την οποία καθορίζεται η υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους, αλλά και τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται από τους εμπλεκόμενους, σε ένα μεγάλης έκτασης ατύχημα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μένει στα χαρτιά. Δεν υλοποιείται επίσης μια άλλη πλευρά της οδηγίας. Η κάθε Νομαρχία, λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη ασφάλειας κάθε βιομηχανίας και το ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης, πρέπει να φροντίζει για την ενημέρωση του κοινού και να διενεργεί ασκήσεις ετοιμότητας. Εξάλλου, σε σχετικές μελέτες του ΑΠΘ διαπιστώνεται ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης δε διαθέτει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, το οποίο επειγόντως θα πρέπει να συνταχθεί. Συγχρόνως θα πρέπει να δημιουργηθεί πρότυπος επιχειρησιακός μηχανισμός για την υλοποίηση του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα δεν είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση της ΕΚΟ ως χθες το μεσημέρι, αρκετές ώρες δηλαδή μετά το ατύχημα.

"Η οδηγία SEVESO είναι απλώς ένα χαρτί κενό περιεχομένου για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις βιομηχανίες που υπάγονται σ' αυτή. Κάποιες βιομηχανίες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων και των περιοίκων", τονίζεται σε ανακοίνωση της "Greenpeace".

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρίας, από το Σωματείο και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ