Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα - τιμωρία για τους αγωνιζόμενους μαθητές

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα μέτρα για την κάλυψη της διδακτέας ύλης, που περιλαμβάνουν μαθήματα τα Σάββατα, 7ωρα κλπ.

Περικοπές σε συνεδριάσεις μαθητικών συμβουλίων (!), μαθήματα το Πάσχα, παράταση του σχολικού έτους και του ωρολογίου προγράμματος κατά μία ώρα, είναι μερικά από τα μέτρα που προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση της ύλης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Από την πλευρά τους, η ΟΛΜΕ, αλλά και μαθητές έχουν απορρίψει τους τρόπους εκείνους για την αναπλήρωση που επιβαρύνουν το πρόγραμμα των μαθητών με επιπλέον ώρες και είχαν κάνει λόγο για αναδιάταξη και περικοπή της ύλης και να μην γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με την Υπουργική Απόφαση, στα σχολεία που τέλεσαν υπό κατάληψη και δε θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη, παρατείνεται το διδακτικό έτος έως και τις 11 Ιούνη 1999.Στα σχολεία που είχαν κατάληψη και θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, το διδακτικό έτος παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιούνη.Υπενθυμίζεται ότι κανονικά το διδακτικό έτος λήγει στις 28 Μάη.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα λίστα 1.116 σχολείων, για τα οποία ενέκρινε τις προτάσεις των Σχολικών Συμβουλίων για αναπλήρωση ως έχουν, διευκρινίζοντας ότι αυτά αποτελούν περισσότερα από τα τρία τέταρτα των σχολείων που θα κάνουν αναπλήρωση. Βέβαια, όταν ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις, το υπουργείο Παιδείας στα στοιχεία που "διέρρεε" για κατειλημμένα σχολεία ποτέ δεν είχε μιλήσει για τόσο μεγάλο αριθμό υπό κατάληψη σχολείων.

Για τα υπόλοιπα σχολεία, που είτε οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν έγκαιρα είτε δε θεωρήθηκαν ανεπαρκείς, το αναλυτικό πρόγραμμα για την αναπλήρωση των μαθημάτων θα καταρτιστεί με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάθε σχολείο χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής τρόπους, που ορίζει η Υπουργική Απόφαση:

  • Περικοπή σχολικών περιπάτων ή ημερήσιων εκδρομών, καθώς και προβλεπόμενων συνεδριάσεων των Μαθητικών Κοινοτήτων και Μαθητικών Συμβουλίων, που θα γίνονται εκτός ωρών διδασκαλίας (μέχρι 7 ημέρες).
  • Την παράταση του διδακτικού έτους (έως και 10 μέρες),
  • Την παράταση της εβδομάδας διδασκαλίας και κατά το Σάββατο (έως και 12 μέρες).
  • Την παράταση της εβδομάδας διδασκαλίας και κατά τις μέρες των διακοπών του Πάσχα (έως 6 ημέρες).
  • Την παράταση της ημερήσιας διδασκαλίας και κατά μία διδακτική ώρα (με 7ωρα) για κάθε σχολείο (έως 8 ημέρες).

Πάντως, διευκρινίστηκε από το υπουργείο ότι από την επεξεργασία των στοιχείων, δεν προκύπτει ζήτημα μετάθεσης των προαγωγικών εξετάσεων για το Σεπτέμβρη για κανένα σχολείο. Οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α Λυκείου και οι απολυτήριες για τη Γ Λυκείου θα γίνουν - όπως πάντα - σε ημερομηνίες που θα ορίσουν τα σχολεία, ενώ ενιαία θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στη Β τάξη του "ενιαίου" Λυκείου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ