Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ισότητα ανδρών - γυναικών στο όριο συνταξιοδότησης!

Η ισότητα ανδρών και γυναικών θα πρέπει να ισχύει και στη συνταξιοδότηση έκρινε με σχετική απόφαση ο Αρειος Πάγος, επικαλούμενος την αρχή της ισότητας, καθώς και κοινοτικές οδηγίες που δεν επιτρέπουν διακρίσεις βασιζόμενες στο φύλο.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση γυναίκας πρώην υπαλλήλου και αναίρεσε απόφαση του Εφετείου, το οποίο είχε κρίνει ότι ήταν έγκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας που είχε γίνει από τον Ερυθρό Σταυρό πριν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας της, όριο με το οποίο προβλέπεται η πλήρης συνταξιοδότηση των ανδρών. Με τη συμπλήρωση αυτών των ορίων μπορούσαν να αποχωρούν οικειοθελώς ή να απομακρύνονται - λόγω του ορίου - από τον εργοδότη.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε με παλαιούς νόμους (1846/51 και 435/76) που προέβλεπαν ως όριο συνταξιοδότησης για τους άνδρες τα 62 ή 65 χρόνια και για τις γυναίκες τα 57 έως τα 60, ανάλογα με τις μέρες εργασίας.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι οι ρυθμίσεις αυτές καταργήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 1414/84 για την ισότητα των δύο φύλων στις εργασιακές σχέσεις. Στην απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι παλαιότερες αυτές διατάξεις είναι αντισυνταγματικές ως προς το μέρος που δίνουν το δικαίωμα στον εργοδότη να απομακρύνει από την εργασία γυναίκες υπαλλήλους με το επιχείρημα ότι δικαιούνται πλήρη αποζημίωση με όριο μικρότερο των ανδρών, τερματίζοντας τη σταδιοδρομία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ