Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα νοσοκομεία δεν είναι πάρκα

Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά

Με αίτημα να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Ενωσής τους (ΕΙΝΑΠ) για το νέο ιατρικό μισθολόγιο και να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, απεργούν σήμερα οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα αντιμετωπιστούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Σήμερα, θα γίνει και η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στις 12 το μεσημέρι στο νοσοκομείο "Σωτηρία". Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, οι γιατροί δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους για να περιφρουρήσουν το χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χάρης Ζαχαρόγιαννης,το γενικό στίγμα της πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην υγεία, είναι άκρατη λιτότητα, σε όλα τα επίπεδα, ενώ τα πραγματικά προβλήματα της υγείας δεν αντιμετωπίζονται και συνεχώς επιδεινώνονται.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες με το συνυπολογισμό 1/12 του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα, που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Και παράλληλα να χορηγηθεί το επίδομα ευθύνης στους ειδικευόμενους και τους επιμελητές. Οσον αφορά τις εφημερίες των γιατρών, ζητούν να αμείβονται σαν υπερωριακή απασχόληση, όπως γίνεται και στους άλλους εργαζόμενους.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης υπογράμμισε πως "οι λογικές ποσοστών στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την ΕΙΝΑΠ. Οι πραγματικές ανάγκες σε εφημερεύοντες γιατρούς των νοσοκομείων θα πρέπει να προσδιοριστούν από τα επιστημονικά τμήματα των νοσοκομείων στη βάση κάλυψης των πραγματικών υγειονομικών αναγκών και έξω από επικίνδυνες λογιστικές επιταγές".

Οσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε: "Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις φιέστες με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα νοσοκομεία και να ενημερώσει τους γιατρούς για τα σχέδιά της. Σε περίπτωση που επιχειρήσει να εφαρμόσει το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, θα μας βρει εντελώς αντίθετους. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να μετατραπούν σε πάρκα".

Η εκσυγχρονιστική πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική διαχείρισης της μιζέριας, είπε η Κατερίνα Μάτσα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, και τόνισε: "Το ΕΣΥ δεν το χάρισε καμιά κυβέρνηση, το κατέκτησαν οι γιατροί με αγώνες. Δε θα αφήσουμε καμία κυβέρνηση να το καταστρέψει".

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε με υπόμνημα η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων.

  • Σαρανταοχτάωρη απεργία για σήμερα και αύριο έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΙΑΠ). Αύριο, στις 11 πμ θα γίνει γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του "Ιπποκρατείου".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ