Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εμείς είμαστε οι νικητές"

Οπως ακριβώς όλες οι προηγούμενες αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα πάρθηκαν στις γενικές συνελεύσεις των αγωνιζομένων αγροτών της Θεσσαλίας, στα μπλόκα της εθνικής οδού, έτσι έγινε και με την τελευταία απόφαση αυτής της κινητοποίησης, στα Τέμπη. Εκεί χτες στις 11 το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και των Φαρσάλων, αφού εκτίμησαν την κατάσταση, συνειδητά και πειθαρχημένα αποφάσισαν να κλείσει αυτός ο κύκλος κινητοποιήσεων. Σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης το σύνθημα που αντηχούσε στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν: "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει".

Μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μπούτας και ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα για αναστολή αυτής της κινητοποίησης και συντεταγμένη αποχώρηση. "Θα αποχωρήσουμε συντεταγμένα όπως ακριβώς ήρθαμε", είπε στους συγκεντρωμένους αγρότες ο Βαγγέλης Μπούτας και συνέχισε: "Βεβαίως η κοινή απόφασή μας είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Κλείνει μόνο αυτός ο κύκλος κι ανοίγει ένας νέος κύκλος. Αυτός ο αγώνας ήταν ανώτερος από τον προηγούμενο. Βγήκαμε εμείς πιο δυναμωμένοι σαν αγρότες και πιο έμπειροι. Βέβαια για ορισμένους συναδέλφους που εύλογα αγανακτούν με τη στάση της κυβέρνησης και όσους στηρίζουν την πολιτική της, τους κατανοούμε. Και μεις αγανακτούμε. Ομως βγάζουμε συμπεράσματα ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κι αυτή είναι η θέληση όλων μας. Και θα συνεχιστεί".

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας συμπαραστάθηκαν", τόνισε ακολούθως ο Βαγγέλης Μπούτας: "Ολα τα σωματεία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα θέλουμε να καταγγείλουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας που δε στάθηκε στο πλευρό μας αλλά στο πλευρό της πολιτικής της κυβέρνησης. Να καταγγείλουμε και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στήριξαν αυτή την πολιτική και να ευχαριστήσουμε όσους μας συμπαραστάθηκαν".

"Μαζί μας η κοινή γνώμη"

"Συναντήσαμε ένα τείχος αδιαλλαξίας από τη μεριά της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος που τη στηρίζει", είπε επίσης ο Βαγγέλης Μπούτας και συνέχισε: "Συναντήσαμε σχέδια ύπουλα που σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική, καθώς και με τα αφεντικά των ΜΜΕ, είχαν σκοπό να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν και διασπάσουν τον αγώνα μας. Ομως χωρίς να το κατορθώσουν. Ούτε κατόρθωσαν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας. Βεβαίως αυτό που θα σας ρωτάνε τώρα και το λέγανε απ' την αρχή είναι: "Σας πούλησε η Συντονιστική Επιτροπή;", "Θα ξαναβγείτε;". Θέλουμε να τους πούμε το εξής και θα κλείσουμε με αυτό. Οτι, όσο θα συνεχίζεται αυτή η αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική από όποιον κι αν εφαρμόζεται, οι αγρότες θα είναι πάντα μπροστά. Για να αντιστέκονται, να αντιμάχονται με όποια μορφή κινητοποιήσεων επιλέξουν. Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κατανοήσει ότι ο αγώνας μας είναι σκληρός, δύσκολος και μακρύς. Αλλά τελικά θα είναι νικηφόρος, για εμάς, για τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας. Συντεταγμένα, με το κεφάλι ψηλά φεύγουμε γιατί εμείς είμαστε νικητές, γυρίζουμε στα χωριά και από κει συνεχίζουμε τον αγώνα".

"Δεν ξέμπλεξαν μαζί μας"

Αμέσως μετά, μίλησε ο Γιάννης Πατάκης που τόνισε: "Οι αγώνες μας και όλοι οι αγώνες του λαού ενάντια σ' αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, πάντα φέρνουν μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι θα αρχίσουν να λένε για να μας κάμψουν το αγωνιστικό μας ηθικό ότι οι αγρότες έφυγαν απογοητευμένοι, χωρίς να πάρουν τίποτα. Τους λέμε ότι αυτό που πήραμε είναι το ηθικό μας ανάστημα και η πίστη μας ότι χωρίς αγώνα δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Και τους βεβαιώνουμε ότι με την πολιτική που ακολουθούν και μας λένε ότι θα τη συνεχίσουν, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα και ακόμα μεγαλύτερα. Να είναι βέβαιοι ότι με τους αγρότες δεν ξέμπλεξαν και ότι θα είναι πολύ περισσότεροι στις επόμενες κινητοποιήσεις. Που δε θα είναι μακριά χρονικά. Στέλνουμε ένα μήνυμα στον Τζουμάκα: "Δεν είναι επετειακές οι κινητοποιήσεις μας". Οι αγρότες παλεύουν 12 μήνες το χρόνο κι αυτό θα κάνουμε και στη συνέχεια. Δεν ξέμπλεξαν μαζί μας. Δεν παρατάει ο αγρότης το χωράφι ή το σπίτι του, το χωριό του για να ακολουθήσει την πολιτική του ξεκληρίσματος. Αυτό πρέπει να καταλάβουνε. Ολοι λοιπόν συντεταγμένα φεύγουμε και ξανά πάλι με το νέο σύνθημα, ξανακατεβαίνουμε στα μπλόκα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ