Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ατζέντα 2000": Μαύρα μαντάτα για τους αγρότες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάρτη θα φέρει τις προτάσεις - χαριστική βολή

Η Κομισιόν διαμήνυσε χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίαζε για δεύτερη συνεχή μέρα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων για την περίοδο 1998/99, ότι η "ουσιαστική συζήτηση" περί της αγροτικής πολιτικής θα γίνει εντός του Μάρτη στα πλαίσια του "μεγάλου πακέτου" της "Ατζέντας 2000".

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος για τα αγροτικά Αυστριακός επίτροπος Φρανς Φίσλερ προς τους 15 υπουργούς Γεωργίας, η φετινή πρόταση της Κομισιόν για τις τιμές προβλέπει ελάχιστες μεταβολές, αφού "η ουσιαστική συζήτηση για τις μεταβολές της αγροτικής πολιτικής θα γίνει στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", όπου θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση των περισσότερων Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ), όπως και για τις μεταβολές στην ασκούμενη διαρθρωτική πολιτική και την πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου". Η Κομισιόν επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού για τη μεγαλύτερη αγροτική μεταρρύθμιση μετά το 1992 και το "μεγάλο πακέτο", που θα παρουσιαστεί μέσα στο Μάρτη, θα περιλαμβάνει τέτοιες και τόσες φαρμακερές προτάσεις, που θα 'ναι αδύνατον να γίνει διαπραγμάτευση για επιμέρους προϊόντα, ιδιαίτερα για χώρες, όπως η Ελλάδα, που στερούνται ανάλογων δυνατοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το "μεγάλο πακέτο" θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις "φαρμακερές" προτάσεις για καπνά, λάδι, σιτηρά, βοοειδή, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οπως τονίζει η χτεσινή ανακοίνωση του Στ. Τζουμάκα το Συμβούλιο Υπουργών "δέχτηκε τη βασική λογική της Κομισιόν και συμφώνησε για μια ουσιαστική συζήτηση στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000"".

Οι "Συμπληγάδες Πέτρες" (Κομισιόν και κυβερνήσεις) ετοιμάζονται να συνθλίψουν ό,τι απέμεινε από την κοινοτική αγροτιά και να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τους αγρότες του Νότου, αφού τα μεσογειακά προϊόντα αποτελούν τον διακηρυγμένο "εχθρό" των Βρυξελλών.

Πρώτη συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" τιμών και στα καπνά

Στο διήμερο Συμβούλιο Υπουργών έγινε η πρώτη συζήτηση σχετικά με το "μαύρο πακέτο" τιμών της Κομισιόν, το οποίο, όπως κάθε χρόνο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί, χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις, μέχρι τον προσεχή Ιούνη. Ο Στ. Τζουμάκας στην παρέμβασή του έκανε λόγο για "υπερβολικές και αδικαιολόγητες εξοικονομήσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού", σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών αλλά, μετά, αναφέρθηκε σε ακίνδυνα και δευτερεύοντα αιτήματα (... ) ξεχνώντας εντελώς τα βασικά. Η ελληνική πλευρά, απέναντι σ' αυτό τον καταιγισμό καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν, προτείνει "ορισμένες βελτιώσεις", όπως "ενισχύσεις" για τα "ξερά φασόλια" και "αναλογικές ποινές για υπέρβαση βασικής έκτασης στα αρδευόμενα αροτριαία", επαναφέρει, χωρίς ελπίδα, "το αίτημα για καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα απ' ευθείας στους παραγωγούς και όχι για καταβολή μέσω των μεταποιητών" και θεωρεί "υπερβολική" τη "διατήρηση απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων, ιδίως όταν αυτοί οι αμπελώνες προορίζονται για την παραγωγή οίνων ποιότητας".

Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα αγροτικό αίτημα από την Κομισιόν.Στο Συμβούλιο διατυπώθηκε"βέτο" από τη Δανία για το "πάγωμα" της διαχείρισης δικαιωμάτων για πριμοδότηση στα αρσενικά βοοειδή και στις θηλάζουσες αγελάδες, το οποίο "πάγωμα" ο Στ. Τζουμάκας χαρακτήρισε, απλά, "υπερβολικό", ενώ Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία έδωσαν μια πρώτη μάχη για την αύξηση των ποσοστώσεων γάλακτος, όπου και η Ελλάδα έχει ζητήσει "να διορθωθεί το υφιστάμενο καθεστώς γαλακτοκομικών προϊόντων" και αύξηση της "ελληνικής ποσόστωσης κατά 150.000 τόνους".

Στην πρώτη συζήτηση των υπουργών Γεωργίας για τις "φαρμακερές" προτάσεις της Κομισιόν για τα καπνά, ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε ότι "αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει η πρόταση, δεν μπορώ να τη δεχτώ", αλλά είναι μια δήλωση απόρριψης (... ) εκ του ασφαλούς. Ο Στ. Τζουμάκας υπερασπίστηκε την αμφίβολη επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ στον περιορισμό της διαφήμισης τσιγάρων και τόνισε ότι "αυτοί που θέλουν να μειωθεί η κοινοτική παραγωγή ακατέργαστου καπνού χωρίς να μειωθεί η παραγωγή της κοινοτικής βιομηχανίας τσιγάρων, ουσιαστικά ζητάνε φτηνή πρώτη ύλη για τη βιομηχανία και εξαφάνιση των κοινοτικών καπνοπαραγωγών".

Σε εκκρεμότητα παρέμεινε, χθες, και η συμφωνία της Κομισιόν για χρήση του δικαιώματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου μόνο από 5 οργανώσεις παραγωγών. Ο Στ. Τζουμάκας, επιμένει ότι η Κομισιόν έδωσε το "πράσινο φως", παρ' όλο που η οριστική απόφαση θα ληφθεί την 25/2/98.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ