Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές

Σε Λέσβο, Ιωάννινα, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Εύβοια, η σκυτάλη του αγώνα

Συνεχίζονται οι αγροτικοί αγώνες σε πολλούς νομούς της χώρας.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Λέσβο.Μαζί με τους αγρότες, οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι του νησιού θα διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική που οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς στον αφανισμό και την οικονομία του νησιού στο μαρασμό. Οι κάτοικοι της Λέσβου θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στη νομαρχία, την οποία και θα αποκλείσουν. Την ημέρα του συλλαλητηρίου επιτροπή θα φτάσει στην Αθήνα, όπου το βράδυ θα επισκεφθεί τα κόμματα στη Βουλή. Ο αποκλεισμός της νομαρχίας θα συνεχιστεί ως την επόμενη μέρα, που θα επιστρέψει η επιτροπή στο νησί και αφού ενημερωθούν οι συγκεντρωμένοι θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία της κινητοποίησης.

Στη συγκέντρωση - που διοργανώνει η ΣΕΑ των αγροτών - θα συμμετάσχουν σε ένδειξη συμπαράστασης οι βασικότεροι μαζικοί φορείς του νησιού: Εργατικό Κέντρο,Σωματείο Οικοδόμων που έχει κηρύξει 24ωρη παλλεσβιακή πανοικοδομική απεργία την ίδια μέρα, Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 2μ.μ. Επίσης, 3ωρες στάσεις τις ίδιες ώρες έχουν κηρύξει, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η ΤΕΔΚ Λέσβου ενώ, κάποιες κοινότητες θα παραμείνουν κλειστές όλη τη μέρα. Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλα τα μέλη της να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στην κινητοποίηση.

Γιάννενα

Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν σήμερα οι αγρότες των Ιωαννίνων. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον κόμβο Βουνοπλαγιάς, στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Στο σημείο του συλλαλητηρίου οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, για να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Λακωνία

Στη Λακωνία οι αγρότες παρέμεναν με τα τρακτέρ παραταγμένα δίπλα στη γέφυρα του Ευρώτα, έξω από τη Σπάρτη, στο δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης, για 7η μέρα χτες. Μια ακόμα φορά, απέκλεισαν τη γέφυρα του Ευρώτα για μια ώρα, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν να κάνουν συμβολική κατάληψη στην εφορία. Παράλληλα, οι αγρότες της Λακωνίας ετοιμάζονται να "υποδεχτούν" το Σάββατο τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα στη Μονεμβασιά, με μεγάλο παλλακωνικό συλλαλητήριο, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στη 1.30 το μεσημέρι. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση των αγροτών στο χωριό Συκιά και από κει με τα τρακτέρ θα πορευτούν στη Μονεμβασιά. Οι αγρότες - με την κινητοποίησή τους αυτή, τη σημαντικότερη των τελευταίων χρόνων - απαιτούν, εκτός των άλλων, μέτρα για τη διάθεση και στήριξη της παραγωγής εσπεριδοειδών και του ελαιολάδου του οποίου η τιμή έχει κατρακυλήσει.

Μεσσηνία

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει σήμερα και η Μεσσηνία. Οι αγρότες του νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα στις 11 π.μ. στη Νομαρχία, ενώ στις 10 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στη Μεσσήνη. Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης οι αγρότες θα κατευθυνθούν στην εθνική οδό, όπου θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Κέρκυρα

Στο δρόμο του αγώνα θα μπει και η Κέρκυρα. Μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού θα πραγματοποιηθεί παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές στήριξης του συλλαλητηρίου, μια στην κεντρική Κέρκυρα και δύο στη νότια, οι οποίες πραγματοποιούν περιοδείες με το ΔΣ της ΟΑΣ στα χωριά, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση.

Εύβοια

Το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης στέλνουν σήμερα από τη Βορειοκεντρική Εύβοια, οι αγρότες της περιοχής. Δίνουν σήμερα το "παρών" σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στο Μαντούδι,ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Χαλκίδας - Λ. Αιδηψού, στο ύψος της γέφυρας Κυρίνθου. Παράλληλα, θα μοιράσουν στους διερχόμενους ανακοίνωση με τα αιτήματά τους εξηγώντας γιατί αγωνίζονται. Οι αγρότες της βορειοκεντρικής Εύβοιας διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα προϊόντα που καλλιεργούν στην περιοχή (βαμβάκι, καλαμπόκι, στάρι, κτηνοτροφικά). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη χρεοκοπία και τον αφανισμό τους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τονίζει η ΣΕΑ μια απάντηση υπάρχει: ο ενωτικός, μαζικός, μαχητικός αγώνας της αγροτιάς, για να καταδικαστεί η αντιαγροτική πολιτική και όσοι τη στηρίζουν.

Αιτωλοακαρνανία

Η κυβερνητική τρομοκρατία έκανε έντονη την εμφάνισή της στο Αγρίνιο χτες. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί έκλεισαν τους δρόμους που ενώνουν την Εθνική οδό με τα χωριά κοντά στη διασταύρωση της Λεπενούς και Οχθίων, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει το συλλαλητήριο των αγροτών. Τελικά οι αγρότες έφτασαν στη συγκεκριμένη διασταύρωση όπου και έμειναν για δύο ώρες καθώς οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να πατήσουν έστω και με τα πόδια την εθνική οδό Αντιρίου - Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ