Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχή νέων αγώνων

Ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής

"Συμπληρώθηκαν 16 μέρες ηρωικού αγώνα της αγροτιάς της Θεσσαλίας στα μπλόκα της Εθνικής οδού. Είναι μεγάλοι κρίκοι στην αλυσίδα των αγώνων, που έγιναν χτες και θα συνεχιστούν πολύμορφα αύριο. Κάθε μέρα η κυβέρνηση θα μας βρίσκει μπροστά της.

Συντονισμένα με τους άλλους συναδέλφους από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη αναδείξαμε τα προβλήματά μας και δείξαμε τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Φάνηκε πιο καθαρά και όχι μόνο στους αγρότες, πού οδηγεί η πολιτική των πολυεθνικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης αντί να σκύψουν στα προβλήματα και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις προχώρησαν ακόμη πιο πολύ στον αντιλαϊκό, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορό τους.

Τα δικαστήρια, τις απειλές και τη λασπολογία ακολούθησαν η απειλή της επέμβασης κατασταλτικών μηχανισμών και η προώθηση στρατιωτικών σχεδίων χτυπήματος του "εχθρού λαού", ταυτόχρονα με την άσκηση ψυχολογικής πίεσης από τους μεγαλοκαναλάρχες και μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου. Επιστρατεύτηκε, άλλη μια φορά, η αισχρή επιχειρηματολογία για μεγαλοαγρότες και τσιφλικάδες, με στόχο να μας φέρουν αντιμέτωπους με άλλες κοινωνικές ομάδες και να λειτουργήσει ο "κοινωνικός αυτοματισμός".

Ομως και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Αυτή την αδιαλλαξία της κυβέρνησης βοήθησε και η στάση εκείνων, που στα λόγια μάς συμπαραστέκονταν, αλλά ήθελαν να μας υπαγορεύσουν και τις μορφές πάλης. Στην ουσία μάς έλεγαν να μην παλεύουμε, αλλά να υποταχθούμε στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό.

Σ' αυτόν τον αγώνα γνωρίσαμε τους πραγματικούς φίλους και συμπαραστάτες μας, αλλά και αυτούς που δε θέλουν τους αγώνες.

Η πολύμορφη συμπαράσταση που εκφράζεται καθημερινά είναι συγκλονιστική. Εκατοντάδες αποφάσεις - ψηφίσματα μαζικών φορέων, μαζικά - μαχητικά συλλαλητήρια στις πόλεις, αλλά και οι χιλιάδες επισκέψεις στα μπλόκα του αγώνα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο εργαζόμενος λαός είναι στο πλευρό μας. Αυτό μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα.

Εναν αγώνα που τον δώσαμε με αίσθημα ευθύνης, με συνέπεια και σταθερότητα και με μοναδικό σκοπό την προώθηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματά μας.

Με την ωριμότητα και τη συνέπεια που δείξαμε αφαιρέσαμε κάθε επιχείρημα από την κυβέρνηση και απ' όσους, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τη στηρίζουν, τους εμποδίσαμε να δημαγωγούν και να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας, επιχειρώντας τη διάσπαση των αγροτών και την υπονόμευση του αγώνα μας. Ομως πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί που συγκροτούν το αντιαγροτικό μέτωπο ότι σήμερα - μέσα από την εμπειρία μας - μπορούμε να διακρίνουμε πιο καθαρά τους πραγματικούς και ειλικρινείς συμπαραστάτες μας. Κανένας πια δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει.

Οι αγρότες όλης της χώρας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό δίδαγμα και ουσιαστικό άμεσο κέρδος του αγώνα, χωρίς να υποτιμούμε και τα όσα θα ακολουθήσουν.

Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αγώνας της μικρής και μεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί πολύμορφα όσο τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά, πιο μαχητικά θα βρισκόμαστε καθημερινά στους δρόμους του αγώνα και θα συντονίζουμε τη δράση μας με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικροεμπόρους των πόλεων και των χωριών ενάντια σ' αυτή την καταστροφική πολιτική.

Οι αγωνιστικοί δεσμοί που σφυρηλατήσαμε όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηθεί ο συντονισμός και η κοινή δράση μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής και τη ριζική αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων προβλημάτων.

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις πραγματικές αιτίες που τα γεννούν.

Με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή μας ολοκληρώνουμε αυτή την κινητοποίηση.

Η ΠΑΣΕ, αφού συζήτησε πλατιά και δημοκρατικά με τους αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα των ΤΕΜΠΩΝ και τις υπόλοιπες Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων κατέληξε σ' αυτή την απόφαση.

Η επιστροφή στα χωριά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή νέων αγώνων. Μέσα από το δυνάμωμα της ενότητάς μας, τη μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, την καθημερινή πολύμορφη δράση μας μπορούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα του αγώνα σε όλη τη Θεσσαλία.

Ταυτόχρονα, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, ώστε να πάρουν και το δικό τους μήνυμα όσοι απεργάζονται, προωθούν ή στηρίζουν το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Το επόμενο αγωνιστικό μας ραντεβού θα γίνει στο γιορτασμό του ΚΙΛΕΛΕΡ, που με ευθύνη της ΠΑΣΕ θα τιμηθεί φέτος στις 15 Μάρτη.

ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ